Alleen coach WK jeugd ontbreekt nog

Zes speelsteden werden gisteren aangewezen als gastheer van het WK jeugdvoetbal 2005. De organisatie is nagenoeg rond, op de bondscoach na.

Precies vijf jaar na Euro 2000 organiseert de KNVB opnieuw een groot voetbaltoernooi: het WK jeugd voor spelers die zijn geboren na 1 januari 1985. Zes stadions werden gisteren in Zeist aangewezen als onderkomen van het evenement. De openingswedstrijd is in Kerkrade (stadion Roda JC), de finale in Utrecht (Nieuw-Galgenwaard). Verder zullen de voetbalstadions van Emmen, Enschede (FC Twente), Doetinchem (De Graafschap) en Tilburg (Willem II) wedstrijden krijgen van het mondiale toernooi. Dit alles tot groot ongenoegen van De Kuip in Rotterdam dat zich net als het Haagse Zuiderpark ook kandidaat had gesteld, maar wegens de kleinschaligheid van het evenement buiten de boot viel. Er werd gezocht naar stadions die een capaciteit hebben tussen de 8.000 en 25.000 bezoekers.

De organisatie werkt met een begroting van tien miljoen euro. Het is vrijwel zeker dat de voetbalbond moet `bijpassen' om de inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen. KNVB-preses Jeu Sprengers, tevens voorzitter van het organisatiecomité, kondigde aan dat eventueel de revenuen van Euro 2000, die bestemd waren voor het Masterplan jeugdvoetbal, moeten worden aangesproken. Toernooi-directeur Harry Been moet het tekort zo klein mogelijk houden. Hij gaat met zijn organisatie op zoek naar drie `eventsponsors' die toegevoegd kunnen worden aan de elf officiële FIFA-partners.

Ondanks het gat in de begroting lijkt de KNVB, met het draaiboek van Euro 2000 nog in de la, de organisatie onder controle te hebben. Maar in technisch opzicht is de zaak nog allerminst op de rails. Nadat Ruud Gullit heeft aangekondigd in dienst te willen treden bij Feyenoord, zit de voetbalbond zonder bondscoach én uithangbord. Sprengers betreurde gisteren deze ontwikkeling. Het logo van het toernooi bestaat uit een oranje tulp, maar de zwarte tulp (Gullits bijnaam, red.) is afgehaakt. Hij wil nog wel met Oranje naar het EK in Portugal als assistent van Dick Advocaat.

De KNVB onderhandelt nog over de (forse) afkoopsom die Gullit of Feyenoord als schadeloosstelling moet betalen. Eerder gebeurde dat met de overstap van Ronald Koeman naar FC Barcelona. Maar met Gullit, die voor acht uur per week bij de KNVB op de loonlijst staat, en zijn zaakwaarneemster mr. Adriaanse lopen de onderhandelingen dermate stroef dat directeur betaald voetbal Henk Kesler vreest dat de gang naar de kantonrechter straks onvermijdelijk is.

Ondertussen zoekt de bond naar een waardige opvolger voor Gullit. Steeds meer gaan de gedachten uit naar een coach die op projectbasis wordt ingehuurd. Dat vergroot de kansen op een aansprekende naam, want daardoor komen er ook trainers in aanmerking die al ergens onder contract staan. De KNVB denkt aan een jonge, bekwame coach die als speler zijn sporen heeft verdiend en met zijn uitstraling een natuurlijk overwicht heeft op jonge spelers. Tevens fungeert zo'n coach als boegbeeld voor het toernooi. Marco van Basten lijkt geheel aan deze profielschets te beantwoorden. Maar het is de vraag of de assistent van John van 't Schip bij Jong Ajax interesse heeft in deze opdracht. Toch zou het voor hem een mooie uitdaging zijn in het trainersvak voor het eerst verantwoordelijkheid te nemen.

Het Nederlands jeugdteam, dat geen kwalificatiewedstrijden hoeft te spelen, wist zich nog niet zo vaak te plaatsen voor het WK. Onder bondscoach Kees Rijvers was Van Basten zelf een van de deelnemers in 1983 in Mexico. Het elftal van toen kwam met Mario Been en Gerald Vanenburg niet verder dan de kwartfinales. In 1995 (Qatar) werd een team dat onder leiding stond van bondscoach Rinus Israel, met onder anderen Nordin Wooter en Wilfred Bouma in de gelederen, in de voorronde uitgeschakeld. En in 2001 op het WK in Argentinië strandde bondscoach Louis van Gaal in de kwartfinales met een formatie die bestond uit spelers als Rafael van der Vaart en Arjen Robben.

Aan het jeugd WK in 2005 nemen 24 landen deel die beginnen in zes poules van vier. Het toernooi betreft in totaal 52 duels. De openingswedstrijd is vastgesteld op 10 juni, de finale op 2 juli.