Aanpak vetzucht na druk VS afgezwakt

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zwakt haar plannen af om de wereldwijde epidemie van vetzucht te bestrijden. Dat gebeurt onder druk van de Verenigde Staten.

De VS maken onder meer bezwaar tegen aanbevelingen die de WHO wil doen om de consumptie van suiker, zout en bepaalde vetten te verminderen. Zo wil de organisatie strengere regels voor voedselreclame die zich richt op kinderen. Daarnaast zou de prijs van ongezond voedsel omhoog moeten, bijvoorbeeld door extra belasting te heffen.

William Steiger, speciaal gezant van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid, noemt deze strategie ,,onvoldoende gebaseerd op bewijzen''. Bovendien legt de aanpak te weinig verantwoordelijkheid bij de individuele consument. De consumentenbeweging Consumers International vindt het huidige Amerikaanse beleid, dat veel nadruk legt op individuele verantwoordelijkheid, juist ,,mislukt''.

Vorig jaar heeft de WHO haar plannen al een keer aangepast, vooral onder druk van de Amerikaanse suikerindustrie. De VS krijgen steun van andere suikerproducerende landen, zoals Mauritius. De plannen waaraan de WHO nu werkt worden gesteund door Europa, Canada, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland. In maart wil de WHO de definitieve strategie bekendmaken.

Wereldwijd lijden een miljard mensen aan overgewicht, en 300 miljoen mensen aan ernstig overgewicht. Het probleem speelt niet alleen in westerse landen, maar in toenemende mate ook in ontwikkelingslanden. Overgewicht verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten en kanker.

De behandeling van deze ziekten heeft in de Verenigde Staten vorig jaar ten minste 75 miljard dollar (60 miljard euro) gekost. Dat blijkt uit een studie die later deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity Research verschijnt. De Amerikaanse auteurs van het artikel noemen het bedrag ,,conservatief''. Volgens hen liggen de werkelijke kosten nog hoger.

In Amerika kampt ongeveer de helft van de bevolking met overgewicht, en lijdt een op de drie aan ernstig overgewicht. Daarmee heeft Amerika verhoudingsgewijs de meeste zwaarlijvige mensen ter wereld.