Zorgen ministers om koers euro

De ministers van Financiën van de Eurogroep zijn ,,bezorgd'' over de ,,excessieve koersbewegingen'' van de euro ten opzichte van de dollar. De Europese ministers gaven gisteren in Brussel voor het eerst een gezamenlijke verklaring af over de bewegingen van de Europese munt.

De reactie van de bewindslieden van de twaalf eurolanden volgt nadat president Trichet van de Europese Centrale Bank zich vorige week ook al bezorgd had getoond over de eurokoers. Zijn uitlatingen leidden tot een daling van de eurokoers tot 1,2377 dollar. De koers stond vóór de opmerking van Trichet nog op 1,29 dollar.

De Belgische minister Reynders prees Trichet gisteren nadrukkelijk ,,omdat hij zijn zorg heeft geuit voordat de euro het niveau van 1,30 dollar bereikte''.

De ministers van de Eurogroep onderstrepen dat de lange-termijnstrategie voor de euro ongewijzigd blijft. ,,De euro moet op middellange en lange termijn in overeenstemming blijven met de economische fundamentals'', zo staat in de gezamenlijke verklaring. ,,In de huidige omstandigheden benadrukken we in het bijzonder stabiliteit.''

Een hoge eurokoers bemoeilijkt de export vanuit de eurozone en daarmee het economisch herstel. Tegelijk kan een hogere koers de inflatie drukken. De koersverhouding tussen de euro en de dollar zal volgende maand aan de orde komen op een G7-ministersbijeenkomst in de VS.

Eurococommissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) onderstreepte overigens dat er ,,reden voor vertrouwen'' is in de groeivooruitzichten voor de eurozone.

De Spaanse Eurocommissaris gaf verder in de Eurogroep een korte uiteenzetting over de klacht van de Europese Commissie bij het Europese Hof van Justitie inzake het Stabiliteitspact. De klacht betreft het ministersbesluit van 25 november om sanctieprocedures tegen Duitsland en Frankrijk op te schorten. McGreevy bevestigde dat er ,,weinig steun'' onder de ministers is voor de stap.