Werkloosheid vorig jaar flink gestegen

De werkloosheid in 2003 is fors toegenomen. In het laatste kwartaal van vorig jaar telde Nederland gemiddeld 416.000 werklozen, 100.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee komt het percentage werklozen van de beroepbevolking uit op 5,5 in de laatste drie maanden van het jaar.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend gemeld. Volgens de cijfers van het CBS was 6,3 procent van de vrouwen werkloos. Van de mannen zat 5,0 procent zonder baan.

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) meldde vanmorgen een iets hogere werkloosheid dan verwacht. Volgens de definitie van het CWI stonden eind december 678.500 werkzoekenden bij het voormalig arbeidsbureau ingeschreven. Een maand geleden rekende de organisatie nog op ongeveer 675.000 werkloze werkzoekenden.

Het CWI moest de raming in de loop van vorig jaar al twee keer naar boven bijstellen. In november dacht de organisatie dat het aantal werkzoekenden eind 2003 zou uitkomen tussen 665.000 en 670.000. Begin vorig jaar ging het CWI nog uit van 645.000 mensen. Eind 2003 telde Nederland 131.200 meer werkloze werkzoekenden dan eind 2002.

De definitie van werkloosheid is bij het CBS anders dan bij het CWI. Het CBS telt alle ingeschreven werklozen die actief zoeken naar een baan van ten minste twaalf uur per week. Het CWI kijkt naar alle geregistreerde werkzoekenden zonder baan.