VN denken over missie naar Irak

VN-chef Kofi Annan overweegt op Amerikaans en Iraaks verzoek een VN-team naar Irak te sturen om te onderzoeken of daar algemene verkiezingen kunnen worden gehouden vóór de machtsoverdracht op uiterlijk 30 juni.

Volgens VN-diplomaten is de kans op een positief antwoord van Annan voor zo'n missie groot. De VN-chef zei gisteren dat ,,verder overleg op technisch niveau'' noodzakelijk is voordat hij een definitief besluit neemt. Ook moet een vier man sterk VN-team, dat de veiligheid in Irak gaat onderzoeken, nog rapporteren aan Annan, aldus diplomaten.

Annan kreeg het verzoek gisteren tijdens een speciaal beraad in New York van de Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, en een delegatie van de Iraakse regeringsraad. De VN trokken zich in oktober vorig jaar terug uit Irak, na onder meer een dodelijke bomaanslag op het VN-hoofdkantoor in Bagdad.

De Verenigde Staten en de Iraakse regeringsraad hopen dat door VN-bemiddeling een ordelijke soevereiniteitsoverdracht in Irak in juni kan worden veilig gesteld. Het Amerikaanse plan daarvoor, overeengekomen met de Iraakse regeringsraad, is in gevaar gekomen door de eis van Iraks belangrijkste geestelijk leider, groot-ayatollah Ali Sistani, om direct algemene verkiezingen te houden. De VS willen eerst regionale kiesbijeenkomsten, die moeten leiden tot een overgangsparlement en vervolgens een interim-regering. Sistani's eis is kracht bijgezet door massale demonstraties in Irak.

Annan, die al eerder aan Sistani schreef dat zijn eis voor snelle verkiezingen niet haalbaar is, liet gisteren na het beraad doorschemeren positief tegen over een VN-missie te staan: ,,Ik heb aangegeven dat ik niet geloof dat er genoeg tijd zal zijn tussen nu en mei om verkiezingen te houden. Maar het team zal er naartoe gaan en daar verder naar kijken en dan aan mij rapporteren.'' Een medestander van Sistani in de Iraakse regeringsraad, Abdel-Aziz al-Hakim, zei te hopen dat ,,een technische commissie'' van de VN de kwestie van de verkiezingen zal bestuderen. ,,De conclusie zal worden gerespecteerd door de heer Sistani'', aldus deze shi'itische leider.

Annan zei gisteren dat beide partijen ,,open staan voor aanpassingen''. De VN-chef wees gisteren op het belang dat de VN weer een rol gaan spelen in Irak.