Verpleger verdacht van verkrachting

Een 47-jarige verpleegkundige van de psychiatrische thuiszorg van de GGZ Drenthe zit vast op verdenking van seksueel misbruik van vier vrouwelijke patiënten.

De man is al op 6 januari aangehouden. Het misbruik zou zich gedurende vier jaar hebben afgespeeld bij de vrouwen thuis, die hij daar begeleidde. De GGZ Zuidoost-Drenthe heeft als werkgebied Emmen en omstreken.

De man werd eind november vorig jaar op non-actief gesteld door de raad van bestuur van de GGZ Zuidoost-Drenthe, nadat een van zijn patiëntes aan een collega-verpleegkundige `signalen' had gegeven over seksueel misbruik. Die lichtte vervolgens haar leidinggevende in, waarna de raad van bestuur van de GGZ Drenthe in Assen een intern onderzoek instelde.

De vijftien andere cliënten van de hulpverlener werden per brief ingelicht over de kwestie. Daarop meldden zich nog eens drie vrouwen met dezelfde klachten, zegt E.S. van der Haar van de raad van bestuur van de GGZ Drenthe. Het zou in één geval zelfs om verkrachting gaan.

De verpleegkundige nam één dag nadat hij op non-actief was gesteld zelf ontslag, aldus Van der Haar. Hij spreekt van ,,grensoverschrijdend gedrag''. ,,De cliënten wonen thuis en worden intensief begeleid als alternatief voor opname. De verpleegkundige bouwt een vertrouwensrelatie met zo iemand op en heeft daarom des te meer reden daar zorgvuldig mee om te gaan.''

Om te voorkomen dat er persoonlijke relaties ontstaan tussen de hulpverlener en de patiënt begeleiden psychiatrisch verpleegkundigen een patiënt in de thuissituatie daarom nooit langer dan twee tot drie jaar.

De aangehouden man was al jaren werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige, onder meer op de afdeling psychiatrie van het Scheeperziekenhuis in Assen. Hij was gedetacheerd in Emmen en begeleidde patiëntes thuis.