Verkerk verliest vooral van virus

Martin Verkerk, Raemon Sluiter en Dennis van Scheppingen zijn vandaag in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. Sjeng Schalken, die morgen in de tweede ronde in actie komt tegen de Spanjaard David Ferrer, is de enig overgebleven Nederlandse tennisser op het toernooi van Melbourne.

Verkerk was bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar als zeventiende geplaatst, maar tegen de 30-jarige Alex Corretja kon de door een virus verzwakte Nederlander de verwachtingen niet waarmaken. De 25-jarige Verkerk verloor in vier sets van de op de wereldranglijst weggezakte Spanjaard: 6-4, 1-6, 6-3 en 6-4.

In de aanloop naar de partij tegen Corretja was lang onduidelijk of Verkerk wel zou kunnen spelen. Na een korte training besloot de finalist van Roland Garros toch in actie te komen hoewel hij niet helemaal fit was. Al in de eerste set kwamen de duizelingen terug die hem vorige week in Sydney tegen Lleyton Hewitt dwongen tot een opgave. ,,Aan opgeven heb ik nu niet gedacht, al was het maar uit respect voor mijn tegenstander'', stelde Verkerk na zijn verloren partij. ,,Ik probeerde zo min mogelijk te laten merken van mijn ellende.''

Corretja toonde zich een uitstekende retourneerder. Hij kon ook het geduld opbrengen om op de fouten van de met risico spelende Verkerk te wachten. Gedurende de partij werd steeds duidelijker dat Verkerk aan een kansloze missie bezig was. Verkerk: ,,Het virus van Sydney heeft mij verslagen. Als ik fysiek in orde was geweest, zou ik een beste kans hebben gehad tegen Corretja.''

Voor Verkerk is het toernooi overigens nog niet voorbij. Hij blijft in Melbourne om te dubbelen met Sluiter die vandaag ook in het enkeltoernooi werd uitgeschakeld. De half fitte Verkerk had zijn vriend nog wel geadviseerd een andere partner te zoeken, maar de Rotterdammer weigerde dat.

Sluiter ging in vijf sets ten onder tegen de 19-jarige Mario Ancic die tegenwoordig Rohan Goetzke, jarenlang de coach van Richard Krajicek, als begeleider heeft. In de evenwichtige partij kwam de lange Kroaat terug van een 2-1 achterstand in sets: 6-7, 6-4, 3-6, 6-4 en 6-3. ,,Kotsziek ben ik hiervan'', zei de zwaar teleurgestelde Sluiter. ,,Je werkt je het lazerus om er iets moois van te maken en op het beslissende ogenblik heb je niks. Helemaal niks. Door een paar ballen die de doorslag geven. Ancic heeft het goed gedaan. Misschien had ik zelf iets aanvallender moeten spelen. Dat is het enige dat ik mijzelf kan verwijten.''

Sluiter nam afscheid van het toernooi in de wetenschap dat hij opnieuw geen sprekend resultaat op een grandslamtoernooi had weten te behalen. Hij kwam in Melbourne slechts een keer verder dan de eerste ronde. Zijn beste prestatie op een groot toernooi boekte hij in 2001 toen Sluiter op Wimbledon de derde ronde haalde.

Van Scheppingen werd in zijn eerste grandslamtoernooi sinds 1998 weggeslagen door de Amerikaan Jeff Morrison, die zich via het kwalificatietoernooi had weten te plaatsen. Van Scheppingen speelde geen enkele wedstrijd in 2004, maar dat vond hij geen bezwaar. De 28-jarige Nederlander werd in drie sets teruggezonden naar Nederland: 6-4, 6-2 en 6-4.

,,De wind was mijn grootste vijand'', oordeelde Van Scheppingen na de inmaakpartij. ,,Die Morrison had het geschikte spelletje voor deze omstandigheden. Hij serveerde hard en zuiver en ik erg slecht. Elke set begon ik met een break achterstand. Het was geen doen in die wind, steeds stond ik slecht aan de bal. Ik was topfit en goed voorbereid. Jammer dat ik het geen goed vervolg heb kunnen geven.''

Na de uitschakeling van Verkerk, Sluiter en Van Scheppingen is de Nederlandse tennishoop gevestigd op Schalken. In het vrouwentoernooi van de Australian Open zijn dit jaar geen Nederlandse speelsters actief.