Televisie en radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een bezoek van een docent aan de herdenkingsbijeenkomst voor de doodgeschoten docent Hans van Wieren in Den Haag en het aftreden van de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk. Ned.1, 20.30-21.05u.

Het elfde uur. Minister van Financiën Gerrit Zalm praat over het herstel van de Nederlandse economie en over het conflict binnen de EU over het stabiliteitspact. Verder een gesprek met coördinator Jan Bakker van de Alpha Cursus, over gedetineerden die tot het geloof komen. Ned.1, 21.55-22.40u.

Nova. Aandacht voor het vertrek van de Amsterdamse wethouder Oudkerk en een discussie over de betekenis van het politieke klimaat in Nederland. Verder een een gesprek met de Democratische presidentskandidaat senator John Kerry die met 38 procent de eerste voorverkiezing in Iowa heeft gewonnen. Ned.3, 22.20-23.02u.

DOCUMENTAIRE

Sternflüstern: Das Siberien-Abenteuer. Eerste deel van een vierluik waarin twee Duitse families tijdelijk naar Siberië verhuizen, om te ondervinden hoe de mensen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Vanavond is te zien hoe de twee families hun nieuwe huis betrekken. ZDF, 20.15-21.00u.

Andere tijden. Over het bombardement in de Tweede Wereldoorlog op Nijmegen door een fatale vergissing van de geallieerden. Zestig jaar geleden vielen daar bijna evenveel doden als in Rotterdam. Ned.3, 20.55-21.30u.

Child of our time: The making of me. Slot van een drieluik waarin 25 kinderen worden gevolgd die in 2000 zijn geboren. BBC1, 22.00-23.00u.

't Zal je maar gebeuren. Over moslims die de islam vaarwel zeggen en de problemen waarmee ze te maken krijgen. Helemaal als ze besluiten christen te worden. Het overkwam Adraa Shamari en Mohammed Al Sudany. Ned.1, 23.05-23.40u.

VPRO'S import: The New Americans. Derde deel van de 7-delige serie over families die naar Amerika emigreerden. Ned.3, 23.40-0.30u.

FILM

About Last Night... (Edward Zwick, 1986, VS). Behaagzuchtige, op tienerpubliek afgestemde verfilming van David Mamet's theaterstuk `Sexual Perversity in Chicago'. Rob Lowe en Demi Moore proberen een geregeld bestaan als samenwonenden op te bouwen. Lukt niet echt. Ook met James Belushi. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Crimson Tide (Tony Scott, 1995, VS). Jonge marine-officier Denzel Washington raakt tijdens missie in een onderzeeër in ernstig conflict met zijn praktisch ingestelde superieur Gene Hackman. Onwaarschijnlijke bootfilm drijft volledig op de twee hoofdrolspelers. Veronica, 20.30-22.40u., met reclame.

.Cuisine et dépendances (Philippe Muyl, 1993, Frankrijk). Onbekende, komische theaterverfilming over de pijnlijke reünie na tien jaar van een stel vrienden speelt goeddeels in de keuken tijdens een dineetje. Werd geschreven door Jean-Pierre Bacri en Agnès Jaoui, die ook verantwoordelijk waren voor Un air de famille en Le goût des autres. TV5, 22.25-24.00u.

Shine (Scott Hicks, 1996, Australië/Engeland). Ongehoord sentimentele, meer door het publiek dan de critici gewaardeerde filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tirannieke opvoeding en Rachmaninofs Derde pianoconcert in een inrichting belandde. Tien jaar later bloeide hij op onder de hoede van een overmatig liefderijke vrouw. Geen psychologische duiding, maar Geoffrey Rush speelt heel mooi de hoofdrol. BBC1, 1.05-2.50u.

.The Sky's the Limit (Edward H. Griffith, 1943, VS). Musical met een plezierig dansende Fred Astaire als oorlogspiloot die tijdens verlof in New York valt voor nieuwsfotografe Joan Leslie. Morgen, BBC2, 15.00-16.30u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Jurriaan Kamp, hoofdredacteur van het new age-achtige maandblad Ode. Onlangs presenteerde hij in Amerika de Engelstalige editie. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Thomas Verbogt, Bernard Christiansen, P.F. Thomése en Ilse Starkenburg. Voorts een reportage over korfbal en Afrikaanse popmuziek. 747AM, 21.02-23.00u.

A4. Onder meer een gesprek met de Duitse pianist Lars Vogt over het concert dat hij donderdag geeft met het Concertgebouworkest o.l.v. Daniel Harding. Hij speelt het Pianoconcert van Witold Lutoslawski. Morgen, Radio 4, 16.30-18.00u.