Tate krijgt 1200 schetsen van Bacon

Een vriend van de Ierse schilder Francis Bacon heeft het Londense museum Tate Gallery meer dan 1.200 schetsen geschonken. De schenking met een geschatte waarde van 20 miljoen pond (29 miljoen euro) betekent het einde van een slepend conflict om de nalatenschap van de in 1992 overleden schilder.

De schenking is gedaan door Barry Joule, een voormalige buurman van Bacon die ook voor hem werkte als klusjesman en chauffeur. In de Britse krant The Times, van gisteren vertelt Joule dat Bacon hem de tekeningen voor zijn dood gaf met de woorden: ,,Je weet wat je ermee moet doen''.

Een van de taken van Joule was om werk waarover Bacon niet tevreden was te vernietigen. Volgens Joule was het echter niet de bedoeling van Bacon dat deze 1.200 tekeningen vernield zouden worden.

,,Het is moeilijk om van ze te scheiden, maar ik hou van Londen. Francis was een Londense schilder en geen Ierse en hij kwam graag naar de Tate'', zei Joule. Ander werk van Bacon is wel in Ierland, bij Hugh Lane Gallery in Dublin.

De erfgenamen van Bacon, aangevoerd door Bacons voormalige vriend John Edwards, trokken lang de authenticiteit van de schetsen in twijfel. Bacon heeft zelf altijd beweerd dat hij nooit studies maakte voor zijn schilderijen, maar dat hij zich direct liet inspireren door literatuur, poëzie, film en het dagelijks leven. De sfeer verbeterde na de dood van Edwards vorig jaar. De erfgenamen zijn nu blij met de schenking, omdat de tekeningen zo onderzocht kunnen worden.