`Snel groen licht voor fusie KLM'

De Europese Commissie zal de fusiepartners KLM en Air France vrijwel zeker vragen meer concurrentie toe te laten op de route Amsterdam-Parijs. Daarna kan volgens goed ingelichte kringen in Brussel mogelijk al snel het groene licht voor de fusie worden gegeven.

Een woordvoerster van Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) volstond vanmorgen met de opmerking iet te willen ,,speculeren'' op de uitkomst van het fusie-onderzoek.

De beide luchtvaartmaatschappijen hebben nog tot eind deze week de tijd om in Brussel concessies op tafel te leggen. Op 29 januari loopt de termijn van de eerste fase van het onderzoek naar de fusie af. Als KLM en Air France concessies op tafel leggen, wordt de termijn automatisch met twee weken verlengd. Daarna kan nog een zogenoemd `diepgaand' onderzoek volgen, indien de Commissie zorgen blijft houden over de mededingingsaspecten van de fusie. Het fusieplan van KLM en Air France werd vorige maand in Brussel officieel aangemeld.

Het is bij samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen niet ongebruikelijk dat de Europese Commissie bezorgdheid uit over gebrek aan concurrentie op bepaalde routes. Bij KLM en Air France is de route Amsterdam-Parijs de meest in het oog springende.

Maar waarnemers zeggen dat de concurrentie niet zal vallen over een monopolie van KLM en Air France op de route Parijs-Amsterdam. Concurrenten als British Airways en Lufthansa zullen eerder aandringen op capaciteitsvermindering van Air France-KLM op de routes Europa-Verenigde Staten, Daar krijgen KLM met zijn Amerikaanse partner Nortthwest en Air France met zijn Amerikaanse partner Delta wel een erg sterke positie. Ook de Amerikaanse autoriteiten moeten nog toestemming geven voor de fusie.