Shell loopt rijk olieveld in India mis

Koninklijke/Shell Groep heeft opnieuw een klap gekregen. Het energieconcern heeft twee jaar geleden een olieveld in India verkocht waar, zo blijkt nu, een veel grotere hoeveelheid olie ligt dan gedacht.

Dit heeft Cairn Energy, het Britse bedrijf dat Shells belang van 50 procent in het veld voor 5,8 miljoen euro kocht, gisteren bekendgemaakt. Cairn zei dat dit Rajasthan-veld zo'n 200 miljoen vaten méér olie bevat dan werd aangenomen, waardoor de waarde van het veld plots is opgelopen tot 403 miljoen euro.

De vondst van Cairn Energy is opnieuw een tegenvaller voor het Nederlands-Britse energieconcern, dat toch al veel problemen heeft met het vinden van nieuwe velden. Op 9 januari moest Shell bekennen dat het 20 procent minder `bewezen' olie- en gasreserves heeft dan gedacht. De reserves zijn er wel, maar kunnen niet snel worden opgepompt. Dat nieuws, plus het feit dat topman Sir Philip Watts niet aanwezig was bij de toelichting op het bericht, zette kwaad bloed bij aandeelhouders. Sommige zeiden openlijk dat er veranderingen moesten komen in het management van Shell.

Watts stuurde gisteren een open brief aan de werknemers van Shell waarin hij het tumult rond zijn functioneren – en mogelijke aftreden – probeert te bezweren. Watts zegt dat hij er alles aan doet om de zaak rond de reserves zo snel mogelijk op te lossen, maar vraagt de werknemers wel om geduld. Verder schrijft hij dat hij afwezig was bij de toelichting, omdat het concern in de zogenoemde `gesloten periode' zat. In deze periode voorafgaande aan de publicatie van bedrijfsresultaten moeten ondernemingen zeer terughoudend zijn met informatie naar de buitenwereld. ,,Omdat het een technische herschikking betrof, en we verder geen marktgevoelige informatie naar buiten konden brengen, besloot ik niet mee te doen'', aldus Watts, die zegt dat hij wel in het voorste gelid zal staan als Shell op 5 februari de jaarcijfers bekendmaakt.

Shell kwam vandaag met meer nieuws. Het gaat voor 22 miljoen euro 's werelds grootste zonnecel-centrale bouwen. De centrale, bij Leipzig, zal 1.800 huishoudens vanaf juli stroom gaan leveren.