Scheepsramp eist 18 levens

Reddinsgswerkers hadden aan het begin van de middag de hoop opgegeven nog overlevenden te vinden van het gisteren voor de kust van Bergen in Noorwegen vergane vrachtschip Rockness. Vijftien opvarenden werden op dat moment nog vermist. Van drie opvarenden was het stoffelijk overschot geborgen. Twaalf zijn er gered, onder wie de drie Nederlandse bemanningsleden.

Van de twaalf geredde opvarenden werden er negen werden levend uit het water opgepikt; drie werden er gisterenavond uit een luchtbel in het wrak bevrijd door duikers en reddingswerkers met snijbranders. Aan het eind van de ochtend zei Harald Andersen, de chef van de politie in Bergen die het reddingswerk coördineert: ,,Het zou een wonder zijn als we nu nog overlevenden vinden''.

Onder de in totaal dertig opvarenden waren behalve de drie Nederlanders, vierentwintig bemanningsleden van de Filippijnen, twee uit Noorwegen en een uit Duitsland. Ook acht Filippijnen en een Noor zouden de ramp hebben overleefd.

Het ongeluk moet gisterenmiddag tussen vier uur en half vijf zijn gebeurd. Volgens ooggetuigen aan de wal sloeg het schip in luttele seconden om toen het op ongeveer 200 meter uit de kust voer. Het schip vervoerde stenen voor off-shorewerkzaamheden. Hoe het 166 meter lange schip is vergaan is nog opduidelijk. Mogelijk is het gekapseisd doordat de lading is gaan schuiven.

De Noorse kustwacht zette onmiddellijk helikopters in voor de reddingsoperatie die werd bemoeilijkt door ijzige kou (zes graden onder nul) en invallende duisternis. Ook diverse schepen namen deel aan het reddingswerk.

Vanuit de romp van het schip hoorden reddingswerkers gisterenmiddag duidelijk klopgeluiden. Om ingesloten bemanningsleden zo snel mogelijk te kunnen bevrijden, hebben de autoriteiten het scheepswrak naar ondiep water laten slepen en aan de grond laten zetten. Een torpedoboot van de Noorse marine speurde ondertussen tevergeefs met een infraroodcamera de wateren af op zoek naar overlevenden.

Een team van duikers en experts van de Rotterdamse bergingsmaatschappij Smit is gisterenavond afgereisd naar Noorwegen. Duikers zullen allereerst zoeken naar opvarenden, waarna de berging van het schip kan beginnen.