Ruzie IAEA en VS is bijgelegd

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) houdt het eindtoezicht op de inventarisering en ontmanteling van het Libische atoomwapenprogramma, maar Amerikaanse en Britse deskundigen doen het feitelijke werk. Met dit vergelijk is een ruzie tussen beide partijen over de verantwoordelijkheid voor de ontmanteling van het Libische nucleaire wapenprogramma grotendeels bijgelegd.

Dat is het resultaat van een bijeenkomst in Wenen, zetel van het IAEA, tussen IAEA-chef Mohamed ElBaradei, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor wapenbeheersing John Bolton en diens Britse ambtgenoot William Ehrman.

,,Ik denk dat we een heel goede overeenkomst hebben'', aldus ElBaradei na afloop van de ontmoeting. ,,Ik denk dat we op dezelfde golflengte zitten als het IAEA in dit heel belangrijke project'', zei Bolton.

Libië maakte vorige maand na langdurige onderhandelingen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bekend afstand te doen van zijn massavernietigingswapens. Vervolgens ontstond een conflict tussen het IAEA enerzijds en Amerikanen en Britten aan de andere kant. Het IAEA stelde krachtens het nucleaire non-proliferatieverdrag het mandaat te hebben om het voortouw te nemen in nucleaire aangelegenheden. Maar Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden dat Amerikaanse en Britse experts de leiding moesten hebben, met name omdat zij de Libische leider Moammar Gaddafi zover hadden gebracht dat hij van zijn massavernietigingswapens afstand deed.

Daarbij speelde een rol dat onderminister Bolton een lage dunk heeft van het IAEA, dat hij er onder andere van heeft beschuldigd de nucleaire dreiging van Iran te onderschatten. Ook het snelle bezoek aan Libië van ElBaradei samen met een groep wapeninspecteurs irriteerde Washington. ElBaradei zei toen dat Libië nog jaren af was van een kernbom, wat de Amerikanen en Britten met kracht betwistten.

Diplomaten in Wenen zeiden dat beide zijden concessies hadden gedaan. Maar zij suggereerden dat niet alle meningsverschillen zijn opgelost. ,,De Amerikanen hebben er geen belang bij dat hun handen worden gebonden'', aldus een zegsman. Volgens hem gaan de Amerikanen en Britten gewoon hun eigen onderzoek doen.