Rutte: `VVD moet zich vernieuwen'

De VVD is ,,een sleets merk'' geworden dat hard aan vernieuwing toe is. De VVD moet niet langer alleen geassocieerd worden met de traditionele liberale onderwerpen als financiële degelijkheid en veiligheid, maar dient zich ook te afficheren met onderwijs, internationale migratie en ,,persoonlijke veiligheid van mensen''.

Dit zei staatssecretaris Mark Rutte (Sociale Zaken) gisteren tijdens een politieke bijeenkomst in café Heeren van Aemstel in Amsterdam. Volgens Rutte, die binnen de VVD als een van de beloftes voor de toekomst wordt gezien, is er te weinig veranderd in de VVD de laatste jaren. ,,Ik ben daar niet optimistisch over'', zei hij. Hij prees de ingrepen van Zalm en Van Aartsen in de kandidatenlijst voor de laatste verkiezingen, waardoor relatief veel nieuwe gezichten de Kamer in kwamen ten koste van `oude' liberalen.

Rutte, afkomstig uit het bedrijfsleven, denkt dat een brede liberale partij structureel 40 tot 45 zetels moet kunnen halen, de VVD heeft er nu 28. Het maximale aantal zetels (38) bereikte de VVD in 1998 met Frits Bolkestein als lijsttrekker. Rutte: ,,We zouden les moeten nemen bij mensen als Bolkestein, niet zozeer inhoudelijk, als wel hoe hij het deed. Hij wist mensen uit alle lagen van de bevolking aan te spreken, waardoor veel mensen dachten: `Ja, shit, da's waar'. Als we daar niet weer in slagen, dan blijven we rond de 25 zetels hangen, dan halen we niet de 45 zetels en gaan we niet structureel de premier leveren. We zijn het aan onszelf verplicht dat potentieel naar ons toe te trekken.''

Volgens Rutte zouden ,,alle VVD'ers'' een veel bredere boodschap uit moeten dragen dan nu. ,,We moeten de verschillende beleidsterreinen opnieuw inhoudelijk definiëren. We zijn nog te veel de partij van Wassenaar, rijke mensen, asociaal beleid. Dat beeld is achterhaald, wij zijn veel socialer dan de PvdA. Onze ideeën sluiten veel beter aan bij de wensen die nu in de maatschappij leven dan de vage ideeën van Wouter Bos'', zei Rutte. Dat de PvdA in peilingen nu op 50 zetels staat en de VVD rond het huidige aantal van 28 doet daar volgens Rutte niets aan af.