Koolhaas bouwt PCM-huisvesting

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA), het architectenbureau van Rem Koolhaas, ontwerpt het nieuwe onderkomen van PCM Uitgevers aan de Wibautstraat in Amsterdam. Het nieuwe PCM-kantoor, dat 50 meter hoog wordt, komt in de plaats van het huidige gebouw van Trouw en, tot voor kort, Het Parool, een ontwerp van Van den Broek en Bakema en eigendom van PCM.

Opdrachtgever voor het nieuwe PCM-kantoor is de projectontwikkelaar AM Wonen die het gebouw zal verhuren aan PCM. Eerder ontwierp OMA voor AM Vastgoed een gebouw aan het Koningin Julianaplein in Den Haag dat nog moet worden gerealiseerd. Koolhaas ontwierp in Amsterdam eerder het stedenbouwkundig plan voor woningen aan het IJplein en het kantoor- en woongebouw Byzantium bij het Vondelpark. Bekend werd Koolhaas, nu Nederlands beroemdste architect, vooral door de Kunsthal in Rotterdam uit 1991.

,,OMA is erg blij met de opdracht voor het PCM-gebouw'', aldus Floris Alkemade, de projectarchitect voor het PCM-kantoor. ,,Het stelt ons in staat om een betekenisvol gebouw aan de Wibautstraat te ontwerpen. Een gebouw voor een aantal krantenredacties is tenslotte iets anders dan het zoveelste anonieme kantoorgebouw.''

In het nieuwe PCM-gebouw zullen, naast de directie en ondersteunende diensten van PCM, de redacties van Trouw en de Volkskrant en de Amsterdamse redactie van NRC Handelsblad worden ondergebracht. De Volkskrant zit nu nog in een gebouw van architect Hugh Maaskant in de Wibautstraat.

Hoe het nieuwe PCM-gebouw precies wordt, kan Alkemade nog niet zeggen. ,,We zijn nu bezig met studies'', zegt hij. ,,Morgen gaan Koolhaas en ik op bezoek bij de hoofdredacteuren van de Volkskrant en Trouw. Maar zeker is wel dat we de huidige transparantie van de Wibaustraat willen verenigen met een kloek, betekenisvol gebouw.''

Het definitief ontwerp voor het PCM-gebouw moet voor komende zomer klaar zijn. De start van de bouw staat gepland voor april 2005, de voltooiing voor 2007.