Koningin bezorgd over prinses Juliana

Koningin Beatrix is bezorgd over haar moeder en hoopt dat prinses Juliana haar 95ste verjaardag haalt. Volgens de koningin is haar moeder relatief gezond, maar niet erg aanspreekbaar. Verder liet Beatrix weten dat ze er vanuit gaat dat volgend jaar haar 25-jarig jubileum als koningin wordt gevierd. Volgens haar vinden veel mensen dit nu eenmaal een belangrijk moment.

Dat vertelde koningin Beatrix vanmiddag na een ontmoeting met de Nederlandse pers. De koningin is op staatsbezoek in Thailand ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de betrekkingen met Nederland. Die begonnen in 1604 met de ontvangst van VOC-gezanten door de koning van Siam, zoals Thailand toen heette.

Het is de koningin opgevallen dat er in Thailand een totaal andere benadering van het koningshuis bestaat. Satire is hier nog steeds ondenkbaar. Over satire in eigen land zei de koningin daar geen last van te hebben. Daarop ontstond een hilarisch moment, doordat de koningin lachend liet weten wel last te hebben van de pers, waarop kroonprins Willem-Alexander suggereerde dat satirici niet de enige zijn die grappen kunnen maken.

De koningin wilde niet ingaan op vragen over een verdrag waarmee gevangenen tussen Thailand en Nederland kunnen worden uitgewisseld. Evenmin wilde ze zeggen of ze met de Thaise koning Bhumibol in een privéonderhoud over dit verdrag gesproken heeft.