Groeispurt China

China, de zesde economie ter wereld, is in het laatste kwartaal van 2003 nog met een flinke spurt gegroeid waardoor de groei over het hele jaar, ondanks de sars-epidemie, uitkomt op 9,1 procent. Dat is de hoogste groei sinds 1997.

Dat heeft het Chinese bureau voor de statistiek vandaag bekendgemaakt. In het laatste kwartaal van 2003 is de Chinese economie gegroeid met 9,9 procent tot 11.669 miljard yuan (1.129 miljard euro). Daarmee komt China in grootte van de economie op de wereldranglijst vlak achter Frankrijk en is het intussen Italië gepasseerd. Voor volgend jaar verwacht de topman van het bureau, Deshui Li, een economische groei van ruim 7 procent. De export zal minder uitbundig groeien terwijl de consumptie zal aantrekken, zo voorspelt hij.

Met zijn aanhoudend hoge groeicijfers bedreigt China nu zowel de Franse als de Britse positie op de wereldranglijst en lijkt het op te rukken naar de vierde plaats, achter Duitsland. Per hoofd van de bevolking bedraagt het Chinese bruto binnenlandse product 875 euo, waarmee het vergeleken met de Europese landen nog altijd een arm land is. In het jaar 2020 moet dit inkomen per hoofd zijn verdubbeld, zo wil de communistische partij.

Li prees de Chinese prestaties, omdat China in het afgelopen jaar is geteisterd door rampen, zoals de sars-epidemie, die overigens door de pavlov-reactie van de communisten om de ernst van de longziekte te verzwijgen aanvankelijk nodeloos groter werd en extra levens heeft gekost.