Elbtonal Percussion

Het Hamburgse kwartet Elbtonal Percussion begon halverwege de jaren negentig met moderne gecomponeerde muziek van innovators als Helmut Lachenmann. Maar dat repertoire was de avontuurlijk ingestelde drummers toch iets te smal. En dus gingen ze op zoek naar nieuwe vormen voor hun uitgebreide collectie gongen, trommels en elektronica. Op Drumtronic geven ze naar eigen zeggen hun versie van Nu Jazz. Maar eigenlijk zijn de nummers moeilijk in een hokje weg te stoppen. De sfeer meandert van ambient via rock naar minimal music à la Steve Reich met een verwijzing naar de Japanse drumtraditie hier en een snufje Afrika daar. Dat alles zonder gekunsteld te klinken. De polyritmiek zit knap in elkaar maar laat de dansspieren niet onberoerd. De gastrol van Christopher Dell op marimba zorgt dat er niet alleen ritmisch maar ook melodisch meer dan genoeg te beleven valt.

Elbtonal Percussion: Drumtronic (ACT: Nu Jazz, 9601-2) Distr Culture.