DSB-schaatsploeg gaat inkrimpen

De leiding van de DSB-schaatsploeg gaat de formatie voor komend seizoen flink inkrimpen. Van de huidige elf schaatsers verdwijnen vier tot zes rijders. ,,De ploeg wordt ongeveer gehalveerd'', aldus manager Toon Gerbrands. ,,Of we met vijf, zes of zeven schaatsers verder gaan, weten we nog niet. Maar we zullen zeker wat contracten niet meer verlengen.'' Namen wil Gerbrands niet noemen.

Van vijf schaatsers lopen de contracten na dit seizoen nog door. Het gaat om de vier talenten Remco Olde Heuvel, Tom Prinsen, Jacques de Koning en Stefan Groothuis en de ervaren Jan Bos, die in 1998 in Berlijn als eerste Nederlander wereldkampioen sprint werd.

De vier talenten blijven wat betreft de ploegleiding ook volgend jaar bij DSB. Met Bos moet nog worden gesproken. ,,In het contract met Jan dat doorloopt tot en met de Olympische Spelen van Turijn in 2006, hebben we opgenomen dat we halverwege kunnen evalueren. Dat doen we alleen als een van beide partijen dat nodig vindt. Ik kan alvast verklappen dat we met Jan Bos gaan vergaderen'', aldus Gerbrands, die zijn kopman dit seizoen nog geen prestatie van formaat zag leveren.

Bos plaatste zich niet voor het wereldkampioenschap sprint in het Japanse Nagano, die afgelopen weekeinde door Erben Wennemars werd gewonnen. Bos moet zich nog kwalificeren voor de WK afstanden in het Zuid-Koreaanse Seoul. Bovendien verdeelt hij zijn aandacht tussen schaatsen en baanwielrennen. Deze zomer hoopt hij in Athene mee te doen aan de Olympische Spelen. Gerbrands: ,,Ook daarover zullen we gaan praten.''

DSB-sprintcoach Jeroen Otter heeft voor de rest van dit seizoen niet veel werk meer langs de ijsbaan. ,,We hebben andere werkafspraken gemaakt'', zegt Gerbrands. ,,We hebben nu nog maar vijf schaatsers die dit seizoen nog internationaal in actie kunnen komen, daar hebben we maar één coach voor nodig. Kosta Poltavets begeleidt ze, ook omdat hij Jan Bos goed kent. De samenwerking tussen Bos en Otter verliep niet vlekkeloos.''

Eind februari houdt de teamleiding van de DSB-ploeg een evaluatie waarin wordt besloten welke schaatsers mogen blijven. Ook de technische staf ontkomt niet aan een kritische terugblik. Gerbrands: ,,Als we zo'n kleine ploeg overhouden, is het misschien niet meer nodig met twee coaches te blijven werken.''