Drie verdachten zaak-Joos vrij

De Amsterdamse rechter N. Schimmel heeft gisteren drie jongens die betrokken zouden zijn bij de dood van Anja Joos in Amsterdam, ontslagen uit voorlopige hechtenis. Twee verdachten, de hoofdverdachte Mohamed G. en een minderjarige jongen, blijven vastzitten tot de zaak in maart inhoudelijk wordt behandeld. In totaal werden negen verdachten aangehouden, van wie er vier al eerder zijn vrijgelaten.

De jongens zaten sinds 6 oktober vast wegens het doodschoppen van de verslaafde Anja Joos (43). De jongens verdachten haar er ten onrechte van dat ze bier had gestolen in supermarkt Dirk van den Broek aan het Heinekenplein, waar een aantal jongens werkte of had gewerkt als vakkenvuller. Na een achtervolging werd er gescholden en ontstond een handgemeen. De twee jongens die nu nog vastzitten zouden de fatale schoppen hebben uitgedeeld, waardoor de milt van Joos scheurde. Ze overleed op weg naar het ziekenhuis aan haar verwondingen. De hoofdverdachte heeft bekend Joos `een of twee keer' te hebben geschopt. Maar volgens officier van justitie H. Hoekstra gebruikte hij Joos ,,als een soort voetbal''.

Officier van Justitie Hoekstra zette er gisteren op in álle verdachten vast te houden tot de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Ook al is niet van alle verdachten precies vast te stellen wat hun aandeel is in de vechtpartij, zij vindt hen toch in elk geval medeplichtig aan doodslag. Zij wees op de dynamiek van een groep jonge mannen die een weerloze vrouw achtervolgen, omsingelen en fysiek bedreigen. Zij verwijt de jongens dat ze allemaal hebben staan joelen en lachen terwijl Joos werd geschopt en neemt het hun kwalijk dat niemand heeft ingegrepen.

De advocaten van de verdachten vonden dat hun cliënten ,,geen significante bijdrage'' hadden geleverd aan het geweld, en hun dus ,,slechts'' openlijke geweldpleging ten laste kon worden gelegd.

De drie jongens die nu voorlopig zijn vrijgelaten, waren alledrie al eerder met justitie in aanraking geweest. De 18-jarige Khalid L. werd eerder veroordeeld voor diefstal met geweld en de 19-jarige Mohamed O. voor straatroof. Said el J. is veroordeeld voor een poging tot doodslag op zijn broer.