Conflict Lazrak niet opgelost

Na een tweede bemiddelingspoging gisteren is het conflict tussen het Kamerlid Ali Lazrak en de Socialistische Partij (SP) nog niet uit de wereld. De komende weken vinden er gesprekken plaats met Lazrak en het partijbestuur en met SP-leider- en fractievoorzitter Jan Marijnissen. Lazrak is tegen de verplichte afdracht van zijn salaris aan de partij. Lazrak stort zijn inkomen sinds 1 janauri 2003 niet meer in de partijkas.

Lazrak kreeg gisteren de verzekering van bemiddelaar Tiny Kox (senator voor de SP en vertrouweling van Marijnissen) dat hij de ruimte krijgt om zijn ideeën over de salarisafdracht met het partijbestuur te overleggen. Zowel Kox als Marijnissen liet er evenwel direct op volgen dat de partij zich houdt aan het principe van de gedwongen afdracht, maar dat er tijdelijk, op grond van persoonlijke omstandigheden, een uitzondering kan worden gemaakt. Lazrak is verwikkeld in een echtscheidingsprocedure.

Marijnissen liet gisteren weten wel te verwachten dat Lazrak excuses maakt voor de aantijgingen over zijn optreden. Deze is daar vooralsnog niet toe bereid: ,,Ik sta nog steeds achter mijn uitspraken.'' Lazrak betichtte Marijnissen vorige week van ,,koppelbaaspraktijken''. Hij heeft ook moeite met de ,,brute manier waarop Marijnissen fractieleden terechtwijst''.

De beslissing van Lazrak om voorlopig in de SP te blijven houdt verband met de uitspraak van Kamervoorzitter Frans Weisglas. ,,Ik ben daardoor gaan twijfelen of ik wel een eenmansfractie moet gaan beginnen'', zegt Lazrak. Weisglas zei vorige week dat ,,leden die zich afscheiden van hun partij hun Kamerzetel moeten opgeven omdat deze zijn gekozen in het spoor van hun lijsttrekker en met het oogmerk om hun partij te vertegenwoordigen''. Lazrak kreeg 2.500 voorkeurstemmen bij de verkiezingen in mei. De kiesdeler (het totaal aantal stemmen gedeeld door het aantal Kamerzetels) van de kamerverkiezingen was 64.000 stemmen. Lazrak zal zich de komende weken, gedurende de bemiddeling, niet in de Kamer laten zien.