China test vaccin sars op mensen

China wil een nieuw vaccin tegen de besmettelijke longziekte sars gaan uitproberen op dertig vrijwilligers. De internationale gezondheidsorganisatie heeft tot voorzichtigheid gemaand.

De Chinese staatsomroep CCTV meldde vandaag dat de autoriteiten het licht op groen hebben gezet voor het experiment. Het testen van het vaccin is niet zonder gevaar voor de betrokken proefpersonen. ,,De vrijwilligers zullen op de hoogte worden gesteld van de risico's die ze lopen'', zei de nieuwslezer van de televisiezender.

China is van plan om de vrijwilligers te injecteren met een vaccin dat is gemaakt van een dood monster van het virus. In dierproeven zou het vaccin zijn werkzaamheid al hebben bewezen. Volgen het staatspersbureau Xinhua is de eerste testfase bedoeld om vast te stellen of het vaccin veilig is voor mensen. Het is de bedoeling dat het vaccin een immuunreactie in het menselijk lichaam teweeg zal brengen, zodat het lichaam het sarsvirus bij een infectie kan vernietigen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die overigens verwacht dat het nog maanden duurt voordat werkelijk met de proeven wordt begonnen, heeft bedenkingentegen het Chinese voornemen. ,,We juichen de pogingen toe om een vaccin tegen sars te ontwikkelen, maar dan moeten er wel de juiste veiligheidsmaatregelen worden getroffen'', zei woordvoerder Bob Dietz vanochtend desgevraagd.

Volgens Dietz bestaat het gevaar dat het lichaam een overreactie op het vaccin vertoont, waardoor er te veel antistoffen kunnen worden aangemaakt. Die antistoffen kunnen dan ook andere, gezonde cellen, waaronder longweefsel, aantasten en afbreken. ,,We dringen er bij China op aan dat er eerst een open en transparant protocol komt om de veiligheid te waarborgen'', aldus de woordvoerder van de WHO.

Ook als de proef de gewenste resultaten oplevert, duurt het nog lang voordat op grote schaal een werkzaam vaccin beschikbaar zal zijn. ,,Er moet nog veel onderzoek worden gedaan voordat dit medicijn ook echt gebruikt kan worden'', zei Zheng Xiaoyu, het hoofd van het Staatsbureau voor Voedsel en Medicijnen, tegenover CCTV. De China Daily noemde de voorgenomen tests een ,,mijlpaal in de nationale strijd tegen sars.''