Charlie zegt nog steeds `fuck Hitler'

Zij heet Charlie en heel af en toe schijnt ze nog Fuck Hitler of Fuck Nazi's te roepen. Dat is haar volgens de Britse boulevardkrant The Mirror geleerd door Winston Churchill, de man die de Britten als premier door de Tweede Wereldoorlog leidde.

Charlie is, volgens Churchill-deskundige James Humes, de papegaai die de Britse premier rond 1937 heeft gekocht. Het dier is nu 103 of 104 jaar oud en leeft in een tuincentrum ergens in het zuidoosten van Engeland. Na Churchills overlijden zou Charlie in 1965 zijn verkocht aan dierenhandelaar Peter Oram, die beweert dat de vogel kort voor de oorlog door zijn schoonvader aan Churchill werd verkocht.

Volgens Humes was Charlie een van Chuirchills favoriete dieren. de premier had er vele, waaronder lammeren, varkens, koeien, zwanen en zelfs korte tijd een luipaard. Humes zegt dat Churchill dan misschien dood is, maar dat ,,zijn geest en die woorden van verzet en vastberadenheid'' voortleven in de papegaai.

Oram hield de vogel enige tijd in zijn dierenwinkel, maar klanten zouden zich aan het voortdurende gevloek van de vogel hebben geërgerd. De afgelopen twaalf jaar wordt de vogel in een tuincentrum verzorgd door Sylvia Martin. Volgens haar vloekt het dier tegenwoordig nog maar zelden. ,,Ze zegt niet veel meer, alleen af en toe hello en goodbye'', aldus Martin.

De dochter van Winston Churchill, lady Soames, ontkent het verhaal. Volgens haar had haar vader nooit een blauw-gele papeGaai, maar een grijze. ,,Ik heb genoeg van dat hele verhaal dat mijn vader haar scheldwoorden leerde'', aldus lady Soames. ,,Hij had alleen een Afrikaanse grijze papegaai en die heeft nooit een woord gezegd.''