Carlsberg slaat slag in Duitsland

Het Deense bierconcern Carlsberg wordt eigenaar van Holsten, de op een na grootste brouwer in Duitsland. Daarmee is een nieuwe stap gezet in het concentratieproces op de biermarkt. Carlsberg was daarbij tot nu toe minder actief dan het Belgische Interbrew, Heineken en het Zuid-Afrikaanse SABMiller.

Carlsberg maakte vanochtend bekend een bod op Holsten te hebben uitgebracht van 38 euro per aandeel. Dat is 8,6 procent meer dan de slotkoers van Holsten op de effectenbeurs in Frankfurt van maandag (35 euro). Carlsberg heeft op het bod al meer dan 50 procent van de aandelen aangeboden gekregen. De beurskoers van Holsten was de afgelopen dagen al omhoog geschoten met ongeveer 30 procent. Dat was voor de toezichthouder aanleiding om vandaag een onderzoek te beginnen naar mogelijke voorkennis.

De overname kost Carlsberg 1,06 miljard euro. Afgesproken is echter dat Holsten een aantal belangen gaat afstoten. Holsten verkoopt de König-brouwerij in Duisburg en de brouwer Licher aan de Bitburger-groep. Ook worden de dochterbedrijven voor de productie van mineraalwater afgestoten. Uiteindelijk kost Holsten de Denen ongeveer 437 miljoen euro.

Holsten was lange tijd de grootste brouwer in Duitsland. Het verloor die positie aan Interbrew, dat de afgelopen jaren onder meer de merken Beck's, Gilde, Spaten en Diebels kocht. In Noord-Duitsland wordt Carlsberg de grootste. Heineken heeft in Duitsland een positie verworven door de aankoop van de brouwers Karlsberg en Bayerische BrauHolding.

Ondanks de opmars van buitenlandse concerns is de Duitse biermarkt met 1280 brouwerijen nog versplinterd. De Duitsers zijn gehecht aan regionale bieren, waardoor het meest verkochte merk een bescheiden marktaandeel heeft.

Holsten verkoopt jaarlijks ongeveer 11 miljoen hectoliter bier. De omzet, inclusief andere dranken, lag in 2002 op 834 miljoen euro. Carlsberg kwam uit op omgerekend 4,75 miljard euro en verkocht 78,6 miljoen hectoliter bier. Heineken verkocht 85 miljoen hectoliter, maar krijgt er 13 miljoen bij door de deze week afgeronde aankoop van de Oostenrijkse brouwer BBAG.