Boekhouder fraudeert voor 18 miljoen

Een 35-jarige boekhouder van een bedrijf uit Aalsmeer wordt er van verdacht in totaal circa 18 miljoen euro te hebben verduisterd. Dat heeft de Amsterdamse politie bekendgemaakt. Om welk bedrijf het gaat, wil de politie niet zeggen.

De man is al enkele weken geleden gearresteerd. De verdachte heeft inmiddels bekend miljoenen euro's te hebben weggesluisd. Volgens de boekhouder ging het daarbij om een bedrag van 10 miljoen. Justitie gaat op grond van eigen onderzoek voorlopig uit van een bedrag van circa 18 miljoen euro.

De fraude zou zich hebben uitgestrekt over een periode van 2 à 4 jaar, aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. De verdachte heeft naar eigen zeggen al het geld vergokt. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vorige week het voorarrest van de man verlengd met dertig dagen. De politie doet geen mededelingen over de manier waarop het geld is verduisterd. Het onderzoek moet nog worden afgerond, aldus de woordvoerder. Duidelijk is wel dat de boekhouder gebruik maakte van constructies waarbij grote geldbedragen werden overgeboekt. Begin januari meldde een geldinstelling aan de directeur van het bedrijf van de frauderende boekhouder dat zich enkele ongebruikelijke transacties met zeer hoge bedragen hadden voorgedaan. De directeur deed daarop aangifte. Aanvankelijk werd vermoed dat er 450.000 euro was verduisterd, uit onderzoek bleek echter al snel dat het ging om vele miljoenen.

Het is niet de eerste keer dat in Nederland een werknemer grote bedragen van het eigen bedrijf achterover drukt. Vorig jaar werd bekend dat een werknemer van het museum Booijmans van Beuningen in Rotterdam ruim 3 miljoen euro had geprobeerd over te boeken naar het bedrijf Cashweelz. In 2001 kwam aan het licht dat de boekhouder van het diervoederbedrijf Provimi gedurdende een periode van vijf jaar in totaal 28,4 miljoen euro had weten te verduisteren.

Geruchtmakend was ook de zaak rond Dennis P., een employee van het Amsterdamse diamantbedrijf Gassa Diamonds. Hij ging er vandoor met edelstenenen met een waarde van elf miljoen euro.