Bij France Telecom 14.500 banen weg

Bij France Telecom zullen dit jaar 14.500 banen verdwijnen, 7 procent van zijn totale werkgelegenheid, zo heeft het Franse staatsbedrijf gisteren bekendgemaakt.

In Frankrijk zullen door natuurlijk verloop 8.800 banen en in Polen, bij de dochter TPSA waarin France Telecom een groot minderheidsbelang heeft, 5,700 banen worden geschrapt.

Volgens een nieuwe wet houdt in Frankrijk het personeel van France Telecom zijn status als ambtenaar, ook als het bedrijf straks geen staatsbedrijf meer is, en kan het personeel niet worden ontslagen.

De Franse staat is nog voor 54 procent eigenaar van het telecombedrijf en zou dat belang dit jaar verder willen verminderen.

Het totale banenverlies komt sinds december 2002, toen de nieuwe topman, Thierry Breton, met het oog op verdere privatisering en versterking van de balans een grote sanering bij het Franse staatsbedrijf aankondigde, straks uit op 27.500. Een woordvoerder zei gisteren tegen het persbureau Reuters dat de jongste maatregel dan ook in lijn is met wat toen is besloten.

Alleen al in Frankrijk zouden voor het einde van 2005 meer dan 22.000 banen weg moeten. Met de tweede trance van de saneringsronde slinkt de werkgelegenheid bij France Telecom tot 202.500 banen, waarvan 126.000 in Frankrijk.

Sinds het aantreden van Breton bij France Telecom heeft het bedrijf 15 miljard euro aan eigen vermogen erbij gekregen, waarvan 9 miljard werd geplaatst bij de Franse staat, en nog eens 15 miljard euro aan nieuw krediet, terwijl voor 15 miljard euro aan schuld is gesaneeerd. Onder Bretons voorganger was de schuld door dure overnames fors opgelopen.

Ook Deutsche Telekom is onder zijn nieuwe topman bezig met een sanering. Het kondigde begin vorig jaar aan om voor het einde van 2005 in totaal 50.000 banen te schrappen, waarmee de werkgelegenheid bij het Duitse staatsbedrijf terugloopt tot 256.000.

Beleggers reageerden gisteren lauw. Op de beurs van Parijs sloot het fonds 1 eurocent hoger op 23,23 euro. France Telecom is daarmee 56 miljard euro waard en een van de kroonjuwelen van de Franse staat. Een nieuwe wet die deze maand werd aangenomen ontheft de Franse regering van de verplichting een monopolitiepositie aan te houden in de telefonie.