Beurs wacht op General Motors

De Europese beurzen waren vanmorgen kalm. Inspiratie van Wall Street gisteravond was er niet, en komende Amerikaanse kwartaalcijfers van grote bedrijven maakten de stemming in Europa afwachtend. Vanmiddag zouden onder meer de Amerikaanse autofabrikant General Motors en een aantal Amerikaanse banken met resultaten komen.

In Amsterdam stond de AEX-index vrijwel onveranderd op 357,23 punten. Ook Londen en Parijs weken nauwelijks af van hun slotstanden van gisteren. Frankfurt won 0,2 procent. In Amsterdam noteerde de MidKap-index van middelgrote fondsen 378,05 punten. Ook hier was sprake van een minimale verandering.

Dollargevoelige fondsen kwamen wel onder druk. De koers van de dollar tegenover de euro was de laatste dagen flink gestegen, maar moest vanmorgen toch weer terug. Vanmorgen sterkte de euro aan van 1,2375 dollar naar 1,2440 dollar. Ahold noteerde 6,50 euro, een verlies van 2,1 procent. Aegon daalde 0,5 procent.

Het Zwitserse chemiebedrijf Lonza behoorde in Europa tot de grote dalers. Het bedrijf zag het afgelopen jaar zijn nettowinst fors verminderen. De bestuursvoorzitter van Lonza zal daarom binnenkort het veld ruimen. De koers van het chemiebedrijf kelderde meer dan 11 procent. De daling van DSM zou daarmee samen kunnen hangen. Het aandeel van het chemieconcern verloor vanmorgen 2,4 procent en stond daarmee onderin de AEX.

Stijgers waren er ook. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa pakte meer dan 2 procent door een hogere waardering. De bank UBS verwacht dat Lufthansa profiteert van het economisch herstel. Een stijger van formaat was ook de Duitse brouwerij Holsten. Eerder op de dag was bekend geworden dat de Deense concurrent Carlsberg een bod heeft gedaan op de Duitse onderneming. Carlsberg zelf verloor ongeveer 1,8 procent.

De effectenbeurs in Tokio heeft de handel vanmorgen met winst afgesloten. De Nikkei-index ging omhoog met 66,77 punten tot 11.103,10. Dat komt neer op een stijging van 0,6 procent.

Elders in Azië was er sprake van eveneens stijgende aandelenkoersen. In Zuid-Korea won de effectenbeurs 0,55 procent. Hongkong was aan het eind van de handel 2,4 procent hoger. In Australië gingen de koersen met gemiddeld 0,25 procent omhoog.