Arrestatie bankier na fraude Parmalat

Voor het eerst is een bankier vastgezet vanwege de fraude bij het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Het betreft Franco Gorreri, president van de Banca Monte Parma, oud-financieel directeur van Parmalat, maar ook persoonlijk schatkistbewaarder van Parmalat-directeur Calisto Tanzi.

De 51-jarige bankier, en oud-burgemeester van Parma, wordt ervan beschuldigd dat hij voor 400 miljoen euro valse facturen heeft gemaakt, die dienden om de inkomsten van het bedrijf op te krikken om daarmee meer vertrouwen van de banken te krijgen. Daarnaast zou hij tussen de 400 en 500 miljoen euro aan Parmalat hebben onttrokken en overgeheveld naar andere onderdelen van de groep, waaronder de toeristische tak Parmatour. Gorreri werd vorige week betrapt toen hij een bankrekening leeghaalde en 300.000 euro aan contanten meenam.

De officier van justitie in Milaan heeft daarnaast een onderzoek ingesteld naar Grant Thornton en het Italiaanse onderdeel van Deloitte & Touche om te achterhalen of beide accountantskantoren zich schuldig hebben gemaakt aan het bespelen van de beurs, door het onjuist goedkeuren van de jaarrekeningen van Parmalat.

De Financial Times (FT) meldt vandaag dat een voormalige Italiaanse accountant van Parmalat drie maanden na zijn vertrek een functie kreeg als directeur van een vennootschap op Curaçao, waarlangs kapitaal is verdwenen. De accountant werkte bij accountantskantoor HLB, dat de boeken van Parmalat controleerde. De Italiaan vertegenwoordigde Parmalat ook bij vergaderingen van andere Antilliaanse vennootschappen van Parmalat, zoals Dairies Holding International. Dit verklaart de Nederlandse accountant H. Muus in de Britse zakenkrant. Muus zit onder meer in de directie van Dairies Holding.

In een poging om achter de werkelijke financiële gesteldheid van Parmalat te komen, bracht het openbaar ministerie van Parma de gearresteerde financieel-directeur Fausto Tonna en de eveneens vastzittende voormalige administratief directeur Gianfranco Bocchi gisteren naar het hoofdkantoor van Parmalat in Collecchio. Ze hebben daar aan de hand van computerfiles de laatste cijfers en illegale trucs uit de doeken gedaan.