Ahold wil gemakswinkels in VS verkopen

Supermarktbedrijf Ahold is van plan een keten van 204 zogeheten gemakswinkels in de Verenigde Staten te verkopen. De winkels hebben een omzet van ongeveer 300 miljoen dollar (244 miljoen euro). Dit heeft Ahold gisteravond bekendgemaakt.

Het gaat om de laatste gemakswinkels die Ahold heeft in de Verenigde Staten. Vorig jaar verkocht Ahold Golden Gallon, een keten van 138 gemakswinkels en benzinestations, voor een bedrag van 186 miljoen dollar. De omzet van deze keten bedroeg toen 375 miljoen dollar. Koper van Golden Gallon was de Amerikaanse onderneming The Pantry.

De 204 gemakswinkels zijn onderdeel van Aholds Amerikaanse dochteronderneming van supermarkten, Tops Markets. Deze gemakswinkels opereren onder de vlag van Wilson Farms Neighborhood Food Stores (127 winkels), Sugarcreek Stores (67 winkels) en Tops Xpress (tien winkels) en zijn allemaal gevestigd in de staat New York. De winkels tellen in totaal bijna 2.100 werknemers.

Voor de verkoop van deze resterende gemakswinkels, die onder andere kant-en-klare maaltijden verkopen en andere producten in meeneemverpakkingen, heeft Ahold de Amerikaanse zakenbank Williams Blair & Company in de arm genomen. Deze bank gaat de komende maanden op zoek naar kopers voor de winkels.

Volgens een woordvoerder van Ahold vanochtend hebben zich al enkele belangstellende partijen aangemeld bij Williams Blair & Company, maar hij kon nog niet zeggen om hoeveel gegadigden het ging en hoe serieus de belangstelling is.

De voorgenomen verkoop van de gemakswinkels van Tops is onderdeel van de strategie van bestuursvoorzitter A. Moberg van Ahold om de portfolio te herzien en zich te concentreren op een beperkt aantal kernactiviteiten, die binnen afzienbare tijd een leidende en winstgevende positie in een regio innemen.

Eerder al besloot het supermarktbedrijf om al zijn activiteiten in Azië en Latijns-Amerika af te stoten en kondigde het eind vorig jaar aan de Spaanse supermarkten en een aantal hypermarkten in Oost-Europa kwijt te willen.

De woordvoerder van Ahold wilde vanochtend niet zeggen of de honderden gemakswinkels van de Scandinavische dochter ICA en de tientallen AH To Go-winkels bij Esso-pompstations in Nederland op de nominatie staan om te worden verkocht.