Aanklager Teeven krijgt spreekverbod

Aanklager F. Teeven van het landelijk parket heeft gisteren een spreekverbod opgelegd gekregen over het onderzoek naar de voorgenomen moordaanslag op de Amsterdamse aanklager K. Plooy.

Vorige week werd Teeven al van het onderzoek afgehaald. Het spreekverbod is hem opgelegd door hoofdofficier van justitie M. van Erve, in opdracht van het college van procureurs-generaal. Het college heeft de leiding over het openbaar ministerie in Nederland. De aanleiding voor het spreekverbod is dat de afgelopen weken voortdurend informatie over het onderzoek naar de doodsbedreigingen lekte.

Een woordvoerder van het landelijk parket benadrukte vanmiddag dat officier van justitie Teeven zelf niet degene is die informatie heeft gelekt naar de media. Teeven heeft volgens de zegsman alleen ,,rechtmatig informatie verstrekt' aan politie en het openbaar ministerie. Maar onder de mensen aan wie Teeven informatie verstrekte waren volgens het OM wel personen die informatie naar buiten brachten.

Begin januari werd bekend dat het OM weet wie er achter de liquidatieplannen voor Plooy zit. Het zou gaan om de Serviër Streten J. uit het voormalig Joegoslavië. Eveneens werd toen duidelijk dat er een verschil van mening bestaat binnen het OM of en hoe vervolgd zou kunnen worden. Het landelijk parket onder leiding van Teeven wilde een deal met een crimineel sluiten. Deze zou een verklaring afleggen over de plannen van J. Het college heeft hier geen toestemming voor gegeven, omdat zo'n overeenkomst in zijn visie wettelijk niet mogelijk is.

De woordvoerder van het landelijk parket zegt hierover dat ,,wellicht uit onvrede over de genomen beslissing' informatie over het onderzoek onbedoeld naar buiten is gekomen. Een geheel nieuw team is nu op het onderzoek gezet. Een nieuwe officier van justitie doet nu zaken ,,met andere relaties' binnen de politie en het OM. Volgens het OM is het team om ,,recherche-tactische' redenen vervangen. Verder wil hij niet op het onderzoek ingaan. De woordvoerder gaat ervan uit dat ,,in deze nieuwe fase van het onderzoek' geen informatie zal lekken.