VN klagen over gebrek aan voedselhulp Noord-Korea

Bijna drie miljoen Noord-Koreanen zullen deze maand geen voedselhulp ontvangen van de Verenigde Naties wegens gebrek aan donaties. Onder hen zijn extra zwakke groepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Eenderde van deze zogeheten `kernbegunstigden' wordt getroffen.

Dat heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP), de organisatie voor voedselhulp van de VN, vandaag bekend gemaakt.

,,Het geduld van de internationale donoren raakt op'', zei WFP-woordvoerder Gerald Bourke tegenover persbureau AP.

In de periode van 1 januari vorig jaar tot eind maart aanstaande plande het WFP ruim 500.000 ton voedselhulp, maar toezeggingen tonen nog altijd een tekort van 40 procent. Weliswaar deden de Verenigde Staten, de Europese Unie en Australië afgelopen maand extra toezeggingen, maar die zijn onvoldoende om iedereen het voedsel te geven die daarvoor volgens de VN in aanmerking komt. Voor de hulp die voor de rest van 2004 is gepland, is nog vrijwel niets toegezegd.

Het WFP zegt daardoor de hulp aan 2,7 miljoen mensen te moeten staken, juist nu de ijskoude Koreaanse winters aanbreken. Ook overdag komt het kwik in de hoofdstad Pyongyang niet boven het vriespunt. In totaal probeert het WFP 6,5 miljoen Noord-Koreanen te voeden, op een totale bevolking van zo'n 20 miljoen mensen.

Sinds het midden van de jaren negentig is er weinig verandering in de Noord-Koreaanse afhankelijkheid van voedselhulp. Destijds vernietigden overstromingen veel landbouwgrond en bleek de staatsgeleide economie niet in staat voor alternatieven te zorgen.

Tegelijkertijd staat het land onveranderlijk op voet van oorlog met de buren in Zuid-Korea en de VS die eisen dat Noord-Korea een einde maakt aan zijn kernwapenprogramma. Een onderhandelingsronde in augustus vorig jaar wacht nog altijd op vervolg, al zijn er de afgelopen weken wel tekenen van toenadering geweest.

Het conflict over de mogelijke ontwikkeling heeft geen directe invloed op de voedselhulp. De Verenigde Staten en Zuid-Korea behoren tot de grootste donoren, naast enkele Europese landen en de voormalige Noord-Koreaanse bondgenoot Rusland. Maar door `donormoeheid' komt de bijstand aan Noord-Korea nu wel in gevaar.