Vet skaten

De skaters zijn weg. Het lawaai is verstomd. De Mariënburg was de afgelopen jaren onder skaters bekend als een van de meest vette locaties in het hele land en zelfs daarbuiten. Gladde stenen in het drie jaar geleden opgeleverde winkelhart van Nijmegen maken het skateboarden tot een feest. Vooral de hellingen aan de randen van het plein, de zogenoemde banks, kunnen mooi bereden worden.

Tien dagen geleden heeft de gemeente een skateverbod ingesteld. Door de hoge bebouwing om het plein heen en de gebruikte materialen werkt het plein als een soort klankkast. Bewoners van de appartementen aan het plein klaagden dat ze er gek van werden. Het zijn best aardige jongens, zeggen de bewoners. Maar het geratel maakt een gesprek op het balkon onmogelijk. Zelfs binnen, met gesloten ramen en deuren, is het moeilijk een telefoongesprek te voeren of de televisie te volgen. De gemeente wilde aanvankelijk het gebied pas skatevrij maken zodra er een speciaal voor skaters ingericht park gereed zou zijn, maar volgens een woordvoerder waren de irritaties zo hoog opgelopen dat verder uitstel onverantwoord zou zijn geweest. Er zijn sinaasappels naar de skaters gegooid. Er is ook een skateboard een kledingwinkel in gevlogen. Er zijn winkelende dames omver gereden. Invaliden durven een lift niet in.

Er hangen nu verbodsborden met in het midden een getekende skater. Slaat nergens op, vinden drie jongens uit een skatewinkel in de omgeving van de Mariënburg. Een verbod is volgens hen niet te handhaven. Ze weten dat op het overtreden van het verbod een boete van 45 euro staat, maar over een paar maanden zal de politie zich er niet meer laten zien, vermoeden ze. Dan zullen ook de verbodsborden wel zijn gestolen, denkt een van hen, want het is wel cool om zo'n bord als salontafeltje te hebben.

Het wachten is nu op het beloofde skatepark in het Julianapark, een halve kilometer verderop. Best aardig, vinden de skaters, al blijft het wreed om zomaar vrij te skaten in de stad. De skatebaan had er misschien al gelegen als niet een aantal bewoners bezwaar had aangetekend. Zij hebben een enquête gehouden in de buurt en onderzoek laten verrichten. Hieruit is naar voren gekomen dat wettelijke geluidsnormen worden overschreden. De aanleg van een betonnen baan bedreigt honderd jaar oude eiken in hun bestaan. Er is nu al sprake van drugsoverlast, hangjongeren en vervuiling, stellen de bewoners, en de onveiligheid zal door het skateboarden toenemen, al was het maar omdat de groepen jongeren onderling ruzie gaan maken. Als de gemeente een skatepark wil inrichten, zeggen de bewoners, moet daar ook een beheerder op worden gezet, er moet een hek omheen en een wc ernaast, dit alles het liefst overdekt of, nog beter, ergens anders. De gemeente gaat met de bewoners in gesprek.

Intussen mogen de skaters elders in de stad voorlopig hun gang gaan, waar de herrie minder is. Wel is het skaten daar minder gaaf, zeggen de jongens.