Tsjechische hoofdredacteur in elkaar geslagen

Tomáš Nˇemecek, de hoofdredacteur van het Tsjechische weekblad Respekt, is afgelopen zaterdag voor zijn appartement in Praag aangevallen en in elkaar geslagen. Respekt heeft veel stof doen opwaaien met kritische artikelen over de Tsjechische politie, de maffia, het bedrijfsleven en de minister van Binnenlandse Zaken, Stanislas Gross.

De politie onderzoekt nu of er een verband bestaat tussen de mishandeling van de hoofdredacteur en de onderzoeksjournalistiek van diens blad. De meeste kranten in Tsjechië hebben dat verband al gelegd. In commentaren wordt gesproken van een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Respekt besteedt veel aandacht aan in Tsjechië controversiële onderwerpen, zoals de discriminatie en mishandeling van Roma. Onlangs verscheen een serie artikelen over criminele bendes in het noorden van Tsjechië en het onvermogen van de politie om hiertegen op te treden. Ook stelt het blad geregeld het cliëntelisme in Tsjechië aan de kaak, dat zou hebben geleid tot dubieuze privatiseringen.

Vorig jaar publiceerde Respekt artikelen over minister Gross en diens contact met de van vrouwenhandel verdachte Libuse Barkova. Dat contact kwam aan het licht doordat de politie Barkova's telefoon afluisterde. Vorige week bepaalde de rechter dat Respekt een door Gross geconstateerde feitelijke onjuistheid in het verhaal moet rectificeren. Maar de rechter zei ook dat Respekt de 500.000 Tsjechische kroon (ruim 15.000 euro) aan schadevergoeding die Gross eistte niet hoeft te betalen. Gross heeft verklaard dat Barkova ,,een familievriendin'' is.

Nˇemecek werd zaterdagochtend door twee potige kerels op straat aangevallen na het doen van boodschappen. Hij kreeg traangas in z'n gezicht gespoten en werd vervolgens neergeslagen en getrapt. De hoofdredacteur werd later in het ziekenhuis opgenomen met verwondingen aan het gezicht, kneuzingen en een lichte hersenschudding. De daders, die niets zeiden en niets hebben gestolen, zijn spoorloos verdwenen. ,,Dit heeft alle eigenschappen van een door iemand bestelde aanval'', zei politiek analist Jiˇrí Pehe desgevraagd.

Het is niet de eerste keer dat een Tsjechische journalist wordt aangevallen of bedreigd. Sinds 1997 is het veertien keer voorgekomen. De meest geruchtmakende zaak is die van journaliste Sabina Slonková. Vorig jaar oktober werd Karel Srba, de voormalige secretaris-generaal van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken, in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van een contractmoord op Slonková, die kritische artikelen over hem had geschreven.

Politiek analist Pehe is naar eigen zeggen ,,opgelucht'' dat vrijwel alle kranten de jongste daad van agressie tegen een journalist hebben veroordeeld. ,,In het verleden is dit soort gebeurtenissen nogal eens goedgepraat, vooral door kranten die de regering welgezind zijn'', aldus Pehe.