Rel over beschadigen kunst door diplomaat

De Israëlische ambassadeur in Zweden heeft diplomatieke opschudding veroorzaakt door een kunstwerk in het Stockholmse Historisch Museum te belagen. De installatie waar hij zich vrijdag aan vergreep zou beledigend zijn voor de slachtoffers van een Palestijnse zelfmoordaanslag. Premier Ariel Sharon feliciteerde ambassadeur Mazel gisteren en roemde zijn gedrag als een voorbeeld, nu ,,wij getuigen zijn van toenemend antisemitisme in de wereld en in Europa in het bijzonder''.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zal ambassadeur Zvi Mazel vandaag ontbieden en om uitleg vragen. Dit weekeinde kreeg de Zweedse ambassadeur van de Israëlische regering te horen dat het omstreden kunstwerk uit het museum verwijderd moet worden. Israël overweegt om zich terug te trekken van een conferentie over genocide, waar de tentoonstelling deel van uitmaakt.

`Sneeuwwitje en de waanzin van de waarheid', luidt de titel van het omstreden kunstwerk van Dror Feiler en zijn vrouw Gunilla Sköld. Het bestaat uit een bootje met een foto van een Palestijnse zelfmoordenaar dat dobbert in een bak rood water. Volgens de van oorsprong Israëlische Feiler, actief in de organisatie `Joden voor Israëlisch-Palestijnse vrede', verbeeldt het kunstwerk ,,de vicieuze cirkel van geweld en bloedvergieten die alleen zal stoppen als we begrijpen welke mechanismen in een samenleving vol conflicten een mens kunnen veranderen en reduceren tot een wanhopig en verward individu.''

Ambassadeur Mazel, die zei dat hij en zijn vrouw trilden van woede bij het aanschouwen van de installatie, vond het ,,een obscene verdraaiing van de werkelijkheid.'' Hij trok de stekker uit de lampen die de installatie belichtten en gooide een lamp in het water. Hij heeft geen spijt van zijn daad, zegt hij. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom toont de expositie de toenemende Europese vereenzelviging met en de rechtvaardiging van terreur tegen Israël.

ACHTERGROND: pagina 5