Okker: `Leuk dat record verbeterd is'

Oud-tennisser Tom Okker is sinds gisteren zijn wereldrecord van 78 toernooizeges in het dubbelspel kwijtgeraakt.

Oud-tennisser Tom Okker (59) is sinds zaterdag het recordaantal zeges in het dubbelspel kwijt. De Australiër Todd Woodbridge won aan de zijde van de Zweed Jonas Björkman het toernooi van Sydney. De 32-jarige Woodbridge kwam daarmee op een totaal van 79 dubbelzeges, één meer dan Okker. De Australiër wil in het laatste jaar van zijn carrière ook John Newcombe voorbij streven in het aantal dubbeltitels op grandslamtoernooien. Woodbridge zegevierde tot nu toe vijftien keer en heeft twee van de vier grandslamtitels nodig om zijn landgenoot slechts te evenaren.

Okker, die om zijn snelheid `The Flying Dutchman' werd genoemd, won twintig toernooien in het enkelspel en dubbeltitels in alle vier de grandslamtoernooien. John McEnroe won één titel minder in het dubbelspel en is hierover nog altijd gefrustreerd. Enkele maanden geleden vroeg de Amerikaan aan Woodbridge het record samen te breken, maar de Australiër voelde hier niets voor. Okker werd meerdere malen Nederlands kampioen en behoorde zeven jaar bij de eerste tien van de wereldranglijst. Na zijn tennisloopbaan werd hij kunsthandelaar in Amsterdam.

Hoe lang heeft uw record stand gehouden?

Tom Okker: ,,In de kranten stond 1968 maar dat klopt volgens mij niet. Ik denk dat het zo'n vijfentwintig jaar stond, vanaf ongeveer 1978. Verreweg de meeste titels heb ik gewonnen met Marty Riessen. Verder heb kortere periodes gespeeld met Wojtek Fibak, Arthur Ashe en John Newcombe.''

Betreurt u het dat uw wereldrecord uit de boeken is?

,,Ik denk dat het een normale gang van zaken is. Records zijn er om weer gebroken te worden, dat is alleen maar goed. Het zat er al een tijd in en nu is het daadwerkelijk gebeurd. Ik zat er eerlijk gezegd ook een beetje op te wachten, want Woodbridge riep twee jaar geleden al dat hij net zo lang doorging tot hij meer zeges had dan ik. Ik vind het leuk dat hij het record te pakken heeft.''

Bent u nog actief in de tenniswereld?

,,Vorig jaar heb ik met Ilie Nastase meegedaan aan het dubbelspel in de veteranentoernooien van Wimbledon en de US Open. Bij zulke seniorentoernooien volg je vanzelfsprekend de andere tennissers. Ook als ik thuis ben kijk ik altijd even wat de Nederlanders hebben gedaan.''