Océ heeft sterk kwartaal, maar geeft geen prognose

Printer- en kopieerfabrikant Océ heeft een sterk vierde kwartaal doorgemaakt. De verkoop van printers steeg weer nadat deze zeven kwartalen achter elkaar was gedaald. De onderneming, die vanochtend haar jaarcijfers presenteerde, is onzeker of de opleving van het vierde kwartaal zich doorzet. Het technologiebedrijf spreekt daarom geen prognose uit voor dit jaar.

Océ boekte het afgelopen jaar (boekjaar loopt tot 1 december) een winst van circa 62 miljoen euro, bijna een halvering van een jaar eerder. Het ingezakte resultaat werd veroorzaakt door een buitengewone last van 25 miljoen euro wegens de waardevermindering van twee overnames uit het verleden.

De omzet van Océ over 2003 is uitgekomen op bijna 2,8 miljard euro, een daling van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. Naast de dalende verkoop van printers speelde de zwakke dollar het bedrijf parten. Het bedrijfsresultaat daalde met eenderde tot 150 miljoen euro.

Océ-topman R. van Iperen was vanmorgen te spreken over het vierde kwartaal, maar toonde zich voorzichtig of de trend van dalende machineverkopen inderdaad is gekeerd. ,,Het is te vroeg om daar iets over te zeggen'', verklaarde de bestuursvoorzitter. Het aandeel steeg vanochtend met 11 procent tot iets boven de 14 euro.

De in 2002 ingezette reorganisatie waarbij 1.450 banen moesten verdwijnen, is afgerond. Het afgelopen jaar is daardoor een kostenbesparing gerealiseerd van 60 miljoen euro. Bij Océ werken nu nog ruim 22.000 mensen. Océ verwacht binnen enkele maanden bekend te maken met welk bedrijf het in zee gaat om een deel van de assemblage van printers uit te besteden. Productie zal dan in het Verre Oosten plaatsvinden, waarschijnlijk in China. Océ is in gesprek met bedrijven als Flextronics en Solectron, die gespecialiseerd zijn in het produceren van elektronische apparatuur. Daardoor zal de helft van 350 productiebanen in Venlo komen te vervallen, zoals de onderneming in september bekendmaakte.

Na de sanering in Venlo zal het aantal productiemensen op circa 800 liggen. Daarvan zullen 300 mensen in lagelonenlanden werken. De resterende 500 zitten in München. Bestuursvoorzitter Van Iperen zegt desgevraagd dat er op dit moment geen plannen bestaan om die productie te verplaatsen. Ongeveer 95 procent van de productie bij Océ is uitbesteed aan toeleveranciers.

Océ zegt rond te kijken naar bedrijven die zijn over te nemen. Vooral ondernemingen die actief zijn in groeimarkten als grafische printers en documentbeheersystemen hebben de aandacht. Na de ingezette verkoop van de leaseactiviteiten, die eind dit jaar moet zijn afgerond, kan het bedrijf circa 1 miljard euro aan middelen vrijmaken voor acquisities.