Nasi in Irak

Het bordje nasi dat premier Balkenende tijdens zijn bezoek aan de Nederlandse militairen in Camp Smitty in As Samawah in Irak opschepte zag er smakelijk uit. Reden om achter het recept van deze Irak-nasi aan te gaan. De nasi werd gemaakt met de ingrediënten in bovenstaande lijst. Er wordt bij nasi kroepoek, saté, pindasaus, een drumstickje of een Indisch groentegerecht gegeten. Woensdag is de traditionele nasi- of bamidag.

Verder worden in Irak alleen Nederlandse gerechten met Nederlandse producten klaargemaakt. Op het moment dat wordt besloten dat er een missie naar een gebied gaat, wordt een menucyclus van vijf weken samengesteld en een lijst van wat daarvoor nodig is. Het Hollandse ontbijt bestaat onder andere uit kaas, boter, zoet beleg, vleeswaren, beschuit, crackers en muesli. Ook de ingrediënten voor de warme maaltijd worden vanuit Nederland in containers naar het missiegebied vervoerd en in het kamp opgeslagen. Behalve diepvriesgroenten en -vlees worden ook de droge ingrediënten als kruiden, rijst, pasta en dergelijke in pakken en blikken aangevoerd. Verse groenten, melk, eieren en brood komen wekelijks met een konvooi vanuit Koeweit naar de verschillende locaties. Er wordt in mobiele veldkeukens, oftewel de kombuis, gekookt. Dit zijn de originele instructies voor het bereiden van Desert Ed Nasi Goreng voor 650 hongerige militairen: neem twee kookketels en vul elke ketel met 150 liter water. Breng aan de kook. Doe de rijst erin en laat precies op het juiste moment het kokende water van de rijst aflopen en de rijst droog stomen. Bak ondertussen in de braadbak de andere ingrediënten aan. Maak eerst van de 150 eieren een grote omelet en snijd deze in reepjes. Doe daarna de trassi met een beetje zout en olie in de braadbak. Voeg het varkenspoelet toe, de uien, spekblokjes, sambal, djahe en knoflook en bak het geheel aan. Dit mengsel wordt door de gare rijst geschept. Ten slotte worden de ham- en omeletreepjes, de prei en eventueel nog wat zout door de nasi geroerd.

Morgen: Poolse zuurkool