Milder Taiwanees referendum

De Taiwanese president Chen Shui-bian heeft een milder standpunt ingenomen in een hoog opgelopen conflict tussen Peking en Taipei over een op Taiwan te houden referendum. Chen maakte bekend dat hij op 20 maart, de datum waarop ook de presidentsverkiezingen in Taiwan plaatsvinden, aan de kiezers wil vragen of zij het ermee eens zijn dat Taiwan modernere wapens aanschaft om zich tegen China te verdedigen. Dat is nodig volgens Chen wanneer Peking blijft weigeren om de raketten weg te halen die nu op het eiland gericht staan. Eerder wilde Chen voorleggen of Taiwan van China moest eisen dat het zijn raketten die op het eiland gericht zijn, zou ontmantelen. Peking ziet het de facto onafhankelijke eiland als deel van China dat vroeg of laat moet terugkeren in de moederschoot.