Israël vindt Hof niet bevoegd inzake `muur'

De Israëlische regering acht het Internationaal Gerechtshof in Den Haag niet bevoegd een oordeel te vellen over de afscheidingslinie, die herdoopt is tot `anti-terreur barrière'. Het kernkabinet besloot gisteren een brief van die strekking naar het hof en de Verenigde Naties te sturen.

Volgens Israël is `de muur' een vorm van zelfverdediging tegen de Palestijnse aanslagen. In een verklaring erkende Sharon wel dat de constructie ook slechte kanten heeft, omdat zij ,,schade toebrengt aan het dagelijks leven van de Palestijnen.''

De regering is verdeeld over de vraag of Israël aanwezig moet zijn bij de mondelinge behandeling die op 23 februari begint. Een aantal ministers, onder wie Sharon, wil volstaan met de brief. Maar minister van Justitie Lapid van de Shinui-partij en minister van Financiën Netanyahu vinden dat Israël in Den Haag aanwezig moet zijn, al is de kans op een positief oordeel klein. Een boycot zou het imago van Israël er niet beter op maken.

Sharon heeft gisteren zijn kabinetschef Weisglass naar Washington gestuurd voor overleg. De VS verzetten zich tegen de route van hek en muur.

De Israëlische advocaat-generaal Edna Arbel heeft Sharon gewaarschuwd dat zowel het Internationale Hof van Justitie als ook het Israëlische Hooggerechtshof in Jeruzalem de route van de afscheidingslinie op de bezette Westelijke Jordaanoever zullen veroordelen. De afscheidingslinie volgt weliswaar gedeeltelijk de internationaal erkende `Groene Lijn' (de grens tussen Israël en Jordanië tot de oorlog van 1967) maar loopt grotendeels op bezet Palestijns gebied.

De advocaat-generaal denkt dat Israël in Den Haag noch Jeruzalem zetelt, een schijn van kans maakt. Volgens Arbel is er niet alleen een volkenrechtelijk probleem, maar gaat de aanleg van de 700 kilometer lange afscheidingslinie van staal, beton en prikkeldraad gepaard met de illegale onteigening van Palestijns land, het afsluiten van Palestijnse dorpen en steden en het feit dat Palestijnse boeren geen of heel moeilijk toegang hebben tot hun land. Bij de joodse nederzetting Ariel en bij Jeruzalem zal de afscheiding diep door bezet gebied lopen.

Sharon verklaarde gisteren dat een discussie over het wijzigen van de route thans niet aan de orde is, maar niet uitgesloten moet worden. De Israëlische regering heeft met het oog op de zaak in Den Haag een Britse en een Franse public-relationsfirma ingehuurd om te adviseren over de strategie. Op advies van het Franse bedrijf moet er door alle Israëlische politici gesproken worden over de ,,anti-terreur-barrière'' en niet meer over het ,,veiligheidshek''.

De Palestijnse autoriteiten bereiden ook een groot pr-offensief voor. De Nederlandse cartograaf Jan de Jong is aangetrokken om het Palestijnse team te versterken dat in Den Haag tegen de ,,nieuwe Berlijnse Muur'' (Arafat) zal pleiten. De Palestijnen willen Israël een diplomatieke en volkenrechtelijke nederlaag bezorgen.