Intiem ballet over kibbelende besjes

De Braziliaanse danser Eduardo de Paiva de Souza en de Duitse theatermaakster Ulrike Quade delen in hun nieuwste voorstelling Two Old Ladies de fascinatie voor de ouderdom. Het duo werkte al eerder samen om met voornamelijk poppen, video, tekst en beweging multidisciplinaire producties te maken. Je ziet ze groeien, en met het idee van de twee oude vrouwtjes uit Toon Tellegens gelijknamige verhalenbundel, schieten ze helemaal raak. In de drieënveertig verhalen over de twee kibbelende, haat- en liefdevolle bejaarden, toont dichter, arts en kinderboekenschrijver Tellegen het dubbelgezicht van de liefde. Dit liefdesspectrum wordt door de in Nederland werkende Quade en Paiva prachtig intiem vertaald.

Het gebruik van de `levensechte' poppen is inventief door de bovenlichamen van de dametjes in de rokken van Paiva en Quade te stoppen. Pop en lichaam worden één en het geeft de nodige beenruimte. Naakte Martha is de dikke en agressieve pop van de twee, terwijl de ribmagere Josie de dromer is die af en toe ook behoorlijk gemeen uit de hoek kan komen.

Gebocheld, voorzien van Parkinson-bibbers en met symbolisch bloedende borstamputaties, brengen de besjes hun leven in de kleine kamer door. Ze wensen elkaar naar de hel, spelen hardhandige spelletjes, dreigen elkaar te verlaten maar het hoort bij de routine van vrijwel elk langdurig koppel. Herinneringen en wensen (Josie wil een kaarslichtdiner bij haar dood) worden genegeerd. Voor de vorm lopen ze naar buiten om altijd op het nest terug te keren. Buiten (op de videoprojecties) is het trouwens bedreigend en worden ze belaagd door hoofdloze wegwerkers en indrukwekkend rondborstige vrouwen. Die scènes werken vervreemdend en geven Two Old Ladies lucht.

De Paiva Souze en Quade beheersen hun poppen tot in hun vingers en maken met de hulp van regisseur Jos van Kan een even intieme, sensitieve als humoristische voorstelling. Af en toe hapert het tempo en missen ze contrast en scherpte, maar in het (dans)theater neemt de voorstelling neemt wel een unieke plaats in. Het duo is nog hartstikke jong dus groeimogelijkheden zat. Hun tekstkeuze is telkens interessant gebleken – al is het een Engelstalige Tellegen – en de maffe kostuums van Atty Kingma maken van Two Old Ladies een klein feestje. Martha en Josie raken je diep. Zonder dat ze bestaan.

Voorstelling: Two Old Ladies, door Quade & Paiva. Tekst: Toon Tellegen. Regie Jos van Kan. Gezien 17/1 Melkweg Amsterdam. Tournee t/m 28/2. Inl. 033-465 2660.