Het Beeld

De tekst die de redactie van Netwerk voorafgaand aan haar uitzending projecteert doet een beetje denken aan de laatste minuten van radio Veronica. Een actiecomité moet `ludieke acties' gaan voorbereiden, zo blijkt uit een met een dv-cameraatje gefilmd verslag van `de gebeurtenissen van vrijdag' door redacteur Tim Dekkers, te vinden op de website van Netwerk. Ze zijn woedend op Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, die het `een aanvaardbaar risico' noemde dat er geen draagvlak ter redactie was voor zijn besluit: vanaf september moeten AVRO en TROS Twee vandaag gaan maken en KRO, NCRV en EO Netwerk.

Het is aardig noch verstandig om de partnerruil van EO en AVRO zo af te dwingen. Maar dacht de redactie van Netwerk nu echt dat in Hilversum de belangen van programmamakers zwaarder wegen dan die van de omroepen? Voetstoots wordt verondersteld dat de uitruil betekent dat ,,de stekker wordt getrokken uit het best bekeken en hoogst gewaardeerde actualiteitenprogramma van de publieke omroep''. Alleen Pieter Jan Hagens (AVRO) durft het cameraatje van Dekkers te bekennen dat vernieuwing ook verbetering kan betekenen. Afgelopen week was Netwerk de eerste drie dagen het best bekeken, maar op donderdag en vrijdag won Twee vandaag. Het gemiddelde aantal kijkers voor beide programma's ontliep elkaar niet veel: Netwerk trok gemiddeld 1.065.000 kijkers, Twee vandaag 1.015.000.

Waarderingscijfers moet je altijd met een korrel zout nemen. Toen Bruins Slot de redactie meedeelde dat de inzet was om de kwaliteit te behouden, werd hoon zijn deel. Maar ik vind de kwaliteit van Netwerk en Twee vandaag helemaal niet zo enorm uiteenlopen.

Geen van beide programma's is erg goed, scherp, vernieuwend of diepgravend. Beide redactiecombinaties lijken hoofdzakelijk gericht op het handhaven van hoge kijkcijfers, en plegen volgzame, redelijk degelijke journalistiek, met minder spannende primeurs en de grenzen van de ethiek verkennende onthullingen dan Nova. Zowel Netwerk als Twee vandaag rapporteert over de wereld vanuit een provinciaal perspectief. Gisteren behandelde de KRO in Netwerk de kans dat de vogelgriep onze kant opkomt, terwijl een verslaggever helemaal naar Californië trok om te constateren dat de eerste dag van het proces tegen Michael Jackson overdreven veel media-aandacht trok. Het is me wat!

De toon van Twee vandaag is iets oubolliger, waar Netwerk, vooral de AVRO-poot, wel eens naar hijgerige items neigt. De presentatie van Twee vandaag is traag, die van Netwerk een beetje pedant. Iets van de vriendelijke EO-degelijkheid zou Netwerk geen kwaad hoeven doen, terwijl de samenwerking tussen AVRO en TROS perspectief zou kunnen bieden in de richting van meer misdaad, economie, showbiz en lifestyle. Nu lijkt Netwerk het meest op het Algemeen Dagblad, en zit Twee vandaag ergens tussen Spits en een goed regionaal dagblad in. In de nieuwe positie zou Twee vandaag de rol van het AD over kunnen nemen, en Netwerk kunnen streven naar de reputatie van Trouw. En Veronica bestaat ook nog steeds.

    • Hans Beerekamp