Handballers gaan niet naar WK 2005

De Nederlandse handballers komen in 2005 niet uit op het wereldkampioenschap. De mannen verloren de kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije zaterdag met maar liefst 43-22, waardoor de ploeg van bondscoach Henk Groener geen kans meer heeft om als eerste in de poule te eindigen. Dat was nodig om in een beslissingswedstrijd plaatsing voor het WK veilig te stellen.

Nederland moest het in het Slowaakse Nove Zamky doen zonder speler Eelco Weevers en keeper Jan de Bakker. Weevers raakte in het thuisduel tegen Slowakije geblesseerd. De Bakker moest de ploeg wegens privé-redenen verlaten. In de ontnuchterende wedstrijd waren Mark Bult, Fabian van Olphen en Roald Stuiver de topscorers. Het trio kwam tot vier doelpunten de man.

Groener was na afloop niet verbaasd dat zijn ploeg zich niet had weten te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Wel reageerde hij onthutst op de manier waarop zijn team was weggespeeld door de Slowaken. ,,De eerste drie wedstrijden hebben we goed gespeeld en nu zijn we echt de mist ingegaan'', aldus de trainer. ,,Maar je weet dat dat kan gebeuren met een jonge ploeg.''

Het op en top gemotiveerde Slowakije zette Nederland in het begin van het duel meteen op grote achterstand. ,,Ze gingen zeer voortvarend van start. Als je dan met tien goals achter komt, weet je dat het heel moeilijk wordt. Zeker als je dan niet top speelt, kun je verschrikkelijk door het ijs zakken. Maar we hebben een ploeg met alleen maar broekies. Die weten niet hoe je zo'n wedstrijd dan in de hand kunt houden.''

Groener heeft ondanks de nederlaag een redelijk gevoel overgehouden aan de kwalificatiecampagne met zijn jonge team. ,,We hebben een stap vooruit gezet. Ik zie voldoende perspectief. Maar we hebben nog wel een heel eind te gaan. Ik ben blij dat we drie heel goede duels hebben afgewerkt. Maar het is heel teleurstellend dat het zo moest eindigen.''