Grote opkomst bij crematie leraar

Onder grote publieke belangstelling is vanochtend afscheid genomen van Hans van Wieren. Naar schatting duizend mensen bezochten de uitvaartplechtigheid in crematorium Eikelenburg in Rijswijk. Onder de belangstellenden waren ook 150 leerlingen van het Haagse Terra Collega. Ze waren vanochtend in twee grote bussen opgehaald bij school. Er was weinig pers aanwezig, dit op verzoek van de familie.

Hans van Wieren, onderdirecteur en leraar aan het Terra College, werd vorige week dinsdag op school door een leerling neergeschoten. Hij overleed dezelfde avond aan zijn verwondingen. De verdachte heeft inmiddels bekend. Van Wieren woonde met zijn vrouw en twee dochters in Zoetermeer, en was er tevens raadslid voor D66.

Rond tien uur arriveerde de rouwstoet met twintig volgauto's met familie en genodigden. Op het terrein van het crematorium lag toen al een grote bloemenzee. De plechtigheid, die eigenlijk om 10.30 uur zou beginnen, begon om 11.00 uur en duurde een half uur. Er werd gesproken door vijf mensen, onder anderen door de voorzitter van de D66-fractie van Zoetermeer, de voorzitter van de korfbalclub waar Van Wieren actief was, en de directeur van een scholengemeenschap in Zoetermeer waar Van Wieren in het bestuur zat. Directeur G. van Miltenburg benadrukte dat Van Wieren zich had ingezet om de veiligheid op school te vergroten. Een zus van Van Wierens echtgenote las voor wat zijn twee dochters hadden geschreven. Een van hen hoopt elke dag wakker te worden uit ,,een hele boze droom''.

De vele belangstellenden, vervoerd met speciale bussen van de HTM, konden de plechtigheid buiten de aula in andere ontvangstruimtes volgen via luidsprekers. Na de plechtigheid was er voor het publiek gelegenheid om afscheid te nemen. De kist met het lichaam van Van Wieren lag buiten onder een tent, waar een schier eindeloos defilé van mensen aan voorbijtrok. Het pad tussen deze tent en de aula lag aan weerszijden bezaaid met bloemstukken. Rond 12.30 uur werd het defilé beëindigd, en bleef de familie alleen achter bij de kist. Later vanmiddag zou Van Wieren worden gecremeerd.

Onder de aanwezigen waren veel leraren van het Terra College. Ook aanwezig waren minister Van der Hoeven (Onderwijs), minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties), de Haagse burgemeester Deetman en zijn Zoetermeerse collega Van Leeuwen.

Afgelopen zaterdag hebben enkele honderden mensen al afscheid genomen van Van Wieren in Zoetermeer. Vanavond wordt hij herdacht door de gemeenteraad in Zoetermeer. De speciale bijeenkomst begint om 20.00 uur en is openbaar.