Gouden Ganzenveer voor Van Kooten

De schrijver Kees van Kooten krijgt de Gouden Ganzenveer 2004 voor zijn ,,bijzondere bijdrage aan de Nederlandse taal en cultuur''. De Academie De Gouden Ganzenveer, die met de prijs het geschreven woord in de multimediale wereld wil ondersteunen, heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Van Kooten (1941) schreef sinds eind jaren zestig vele columns en verhalen, naast onder meer een kinderboek, een toneelstuk en enkele gedichten. ,,Van Kooten is een heel actieve schrijver, die met weinig middelen heel mooie resultaten boekt'', zei Academie-voorzitter P. Schnabel vanmorgen in een toelichting. ,,Het is heel moeilijk om zo licht en lichtvoetig te schrijven als Van Kooten doet. Zijn taalgebruik is compact en efficiënt, maar met een grote uitdrukkingskracht.''

Tot de bekendste boeken van Van Kooten behoren de bundels Treitertrends, Koot graaft zich autobio en Modermismen. Onlangs publiceerde hij in samenwerking met de typograaf Ewald Spieker het boek Letterlust. Samen met Wim de Bie maakte Van Kooten meer dan dertig jaar lang ook televisieprogramma's, zoals het Simplisties Verbond, en zeven langspeelplaten. ,,De Gouden Ganzenveer is een prijs voor mensen die zich buiten het geschreven woord ook bedienen van andere media zoals film, televisie of toneel'', zei Schnabel. ,,Het tv-werk hoort er wel bij, maar Van Kooten krijgt daarvoor niet de prijs omdat hij het niet alleen heeft gedaan.''

Van Kooten krijgt de prijs op 22 april uitgereikt. Hij wordt dan ook een jaar lang lid van de academie, die bestaat uit mensen uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Vorig jaar kreeg journalist Jan Blokker de prijs. Eerdere winnaars zijn onder meer de journalist H.J.A. Hofland, de historicus L. de Jong en het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.