Gebrek aan ervaring breekt shorttrackers op

In Zoetermeer werden afgelopen weekeinde de Europees kampioenschappen shorttrack verreden. Evgenia Radanova won haar vijfde titel op rij.

,,Als je geen dertig meter voorsprong op haar hebt, kun je het wel schudden'', zag schaatskenner Leen Pfrommer de bui al hangen. Lange tijd leken de Nederlandse shorttrackvrouwen zich zaterdag in ijshal Silverdome in Zoetermeer te plaatsen voor de Europese finale van de 3.000 meter aflossing. Tot anderhalve ronde voor de finish waren de vier in staat Bulgarije achter zich te houden. Toch profiteerde de sinds gisteren vijfvoudig Europees kampioene Evgenia Radanova van een onachtzame wissel. De Bulgaarse zag kans Miranda Paans aan de binnenkant te passeren en zorgde er zo voor dat de Nederlandse shorttracksters niet aanwezig zijn bij de komende twee wereldbekerwedstrijden.

Radanova verontschuldigde zich voor de uitschakeling van het Nederlandse team. ,,Het is een goed team, maar ze missen ervaring. Ik begreep dat ze problemen hadden en geen World Cups mochten rijden. Hopelijk komen ze snel terug bij de grote wedstrijden in andere landen.'' Maar als het aan de Nederlandse schaatsbond KNSB ligt, wordt er pas geoogst tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in het Canadese Vancouver. Het Nederlandse shorttrack raakte in mei 2003 in een crisis toen het sectiebestuur wegens tegenvallende prestaties van de kernploeg eerst de Canadese kernploegcoach Yves Nadeau ontsloeg en daarna zelf opstapte. Een interim-bestuur volgt sindsdien met een smaller budget een strakke lijn om het nationale shorttrack nieuw leven in te blazen.

Waar de shorttrackers menen dat investeringen vóór prestaties komen, wil de bond eerst resultaten zien alvorens de schaatsers tegemoet te komen. ,,Je wordt alleen beter door veel te rijden op grote toernooien tegen de beste aflossingsteams. Door meer ervaring krijg je een hoger niveau, maar daarvoor moet geïnvesteerd worden'', aldus Miranda Paans van de vrouwenploeg. Secretaris Leen Pfrommer van het interim-bestuur vindt dat de shorttrackers eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. ,,Bij de Friesland Cup was er laatst geen enkele deelnemer uit het gewest Zuid-Holland. Men wil blijkbaar wel wedstrijden rijden, maar het moet om de hoek zijn. Alleen de ijshuur kostte ons al zo'n 17.000 euro en dan is het jammer dat er mensen wegblijven. Wij geven sporters geen geld, we creëeren mogelijkheden om shorttrackers zich in eigen land te laten verbeteren. Stel dat je iemand naar een World Cup-wedstrijd in Calgary stuurt die op iedere afstand maar één heat rijdt en dan op de tribune mag plaatsnemen. Dat is zonde van die 4.000 euro per persoon.''

Het interim-bestuur eiste voor uitzending naar wereldbekerwedstrijden in het Tsjechische Praag (6 februari) en het Italiaanse Bormio (13 februari) een plaats in de halve finale van de EK voor individuele shorttrackers en een finaleplaats voor aflossingsteams. Cees Juffermans, Mariëlle Lootsma, Liesbeth Mau-Asam en de mannenploeg (Juffermans, Dave Versteeg, Robbert-Kees Boer en Niels Kerstholt) voldeden. De falende vrouwenploeg hoopte op clementie vanwege een goede tijd en sterke tegenstandsters. Maar wat Pfrommer betreft is het over en sluiten. ,,We moeten streng zijn wegens het beperkte budget. De eisen waren bekend en die zijn niet gehaald.''

Ondanks alle perikelen was de strijd om de Europese titels in Silverdome een boeiende. De tribunes om het ijshockeyveld waren drie dagen goed gevuld. Hoge snelheden, valpartijen, minimale tijdsverschillen, geduw en getrek maakten de EK shorttrack tot een aangename kijksport. De trommelaars en spandoeken met teksten als `Stompwijkse Cees gaat als een beest' deden denken aan de sfeer in ijsstadion Thialf bij het schaatsen.

Bij de mannen werd de Italiaan Fabio Carta verrassend onttroond door zijn landgenoot Nicola Rodigari. Het kampioenschap bij de vrouwen was minder spannend. De 26-jarige Evgenia Radanova won moeiteloos de 1.500 (vrijdag), 500 (zaterdag) en 1.000 meter (zondag). De Bulgaarse verzekerde zich voortijdig van haar vijfde titel en liet haar tegenstandsters strijden om de winst in de afsluitende superfinale over 3.000 meter.

Eenvoudig oogde de tactiek waarmee Radanova haar opponenten aan de kant zette in de rondjes van 111,11 meter. ,,Ik neem gelijk na het startschot afstand en probeer die vast te houden. Ieder rondje kijk ik een fractie van een seconde op het grote scherm om te kijken wat de andere schaatsters doen. Net kon ik de finale relaxed uitrijden toen ik zag dat niemand kon volgen'', was het commentaar na de finale van de 500 meter, haar favoriete afstand.

Radanova, die in Sofia woont en traint, was een van de eerste shorttracksters in Bulgarije. ,,Ik begon toen ik tien jaar was. Nu beginnen veel meisjes op dezelfde leeftijd met shorttrack. Sinds ik prijzen win is de sport populairder, maar Bulgarije is geen schaatsland.''

De nummer drie van de wereldranglijst droomt van olympisch eremetaal, ook bij de Zomerspelen in Athene, waar zij zich heeft geplaatst voor het baanwielrennen. ,,Ik focus me tot de zomer op het wielrennen. In Athene wil ik laten zien dat ik meer kan dan schaatsen. Maar shorttrack staat voorop. Een bronzen en een zilveren medaille heb ik al, maar ik droom van goud. Toch is het niet het einde van de wereld als ik niet win in Turijn. If you don't win, you don't win.''