Franse orkesten kunnen geen dirigenten vinden

De belangrijkste Franse orkesten hebben grote moeite om chef-dirigenten te vinden. Drie recente benoemingen veranderen daar nog weinig aan: acht andere orkesten kunnen geen chef aanstellen en zijn nog steeds `wees'.

De Israëlische Amerikaan Yoel Levi (53) is in januari voor vier jaar benoemd bij het Orchestre d'Ile-de-France. Maar hij treedt pas aan in september 2005. L'Orchestre de Bretagne heeft een vaste gastdirigent gevonden in de Israëlier Moshe Atzmon (72) voor de periode januari 2004 – augustus 2006. Het orkest zoekt nog een echte chef-dirigent als opvolger van de op 31 december 2003 vertrokken Duitse dirigent Stefan Sanderling (39). Het Philharmonisch Orkest van de Opéra van Marseille, al twaalf jaar zonder chef, heeft gekozen voor een eerste vaste gastdirigent, de Belg Patrick Davin (32). Hij treedt op 4 februari aan.

Maar acht andere orkesten hebben nog geen dirigent kunnen aantrekken, één in Parijs en zeven daarbuiten. Uit de recente benoemingen van buitenlandse dirigenten blijkt een groot gebrek aan Franse dirigenten. Buiten Parijs zijn de orkesten van Lille en van Lotharingen de enige die worden gedirigeerd door Fransen. De vier grootste orkesten in Parijs worden geleid door twee Duitsers, een Koreaan en een Amerikaan.

De ophef over de benoemingen van Daniël Barenboim en zijn opvolger Myung Whun Chung bij de nieuwe Parijse Opéra de la Bastille in 1989 hebben in de internationale muzikale wereld slechte herinneringen achtergelaten. Bovendien is het buiten Frankrijk gebruikelijk dat de chef-dirigent ook de positie van muzikaal of artistiek directeur heeft. In Frankrijk komt dat maar zelden voor, de dirigent valt onder de zakelijke en administratieve leiding. Het is onduidelijk of dat Franse en buitenlandse dirigenten afschrikt om in Frankrijk te werken. Het niveau van de salariëring lijkt in ieder geval geen probleem te zijn.

Bij de Opera van Lyon was het plotse vertrek van Ivan Fischer (52) aan het eind van het vorige seizoen te wijten aan een conflict met de directie. Michel Plasson (69), sinds 1968 dirigent in Toulouse, weigert langer aan te blijven wegens het delen van de concertzaal met andere instellingen. David Robertson (44), sinds 200 muzikaal directeur bij het Orchestre de Lyon, vertrekt daar eind dit jaar om `persoonlijke redenen.'