De Rooy onverwacht derde in `Dakar'

Gerard de Rooy was in de finishplaats de ontberingen van de Dakar Rally al weer vergeten. De vrachtwagenchauffeur koesterde in de Senegalese hoofdstad Dakar de derde plaats. De zoon van meervoudig deelnemer, maar dit jaar uitgevallen Jan de Rooy keek al strijdlustig vooruit naar de volgende rally. ,,Ik wil nog een keer van die Russen winnen.''

De 23-jarige Brabander doelde op Tsjagoeine en Kabirov, die respectievelijk eerste en tweede werden en met wie hij de afgelopen drie weken geen vrienden is geworden. ,,Ze zijn onsportief, ik geef ze geen hand'', foeterde De Rooy. ,,Kabirov was zo flauw mij een tijdstraf aan te smeren.''

De Rooy schoof op de valreep op naar een podiumplaats nadat de De Azevedo en Loprais waren uitgevallen met pech. ,,Maar ook dat is Dakar. Ik heb deze editie nooit onverantwoorde risico's genomen, want in deze rally was bijna elke kilometer verraderlijk. De `Dakar' van vorig jaar was bij deze vergeleken een kindercross.''

Vier Nederlandse trucks en twee motorrijders haalden de finish in Senegal. Een recordaantal van twintig Nederlandse teams was in het Franse Clermont-Ferrand gestart in de 26ste editie.

Voor Arjan Brouwer uit Putten was de aankomst in Dakar een emotioneel moment. Hij haalde voor het eerst het einde, als 39ste op meer dan 23 uur van winnaar Roma uit Spanje. Drie voorgaande keren, in de jaren tachtig, mislukte dat. ,,In 1986 verdwaalde ik in de woestijn en was drie dagen spoorloos. Ik heb vaak de angst gehad dat ik weer de weg zou kwijtraken. Ik ben vaak gevallen en zwaar geblesseerd geraakt aan mijn liezen en knie. Op een van de zwartste momenten ben ik van de motor gestapt en heb gebeden dat ik het mocht halen. En zie, hier sta ik.''

Rob van Pelt was de andere motorrijder die het haalde: 35ste op ruim 22 uur van Roma. Het was de derde keer voor de 42-jarige Ridderkerker: ,,Ik sta hier stilletjes te genieten, want dit was echt een hele zware editie.''

De andere drie vrachtwagenrijders die aankwamen in Dakar waren Hans Bekx, Hans Stacey en Wuf van Ginkel. De 48-jarige Bekx uit Mariaheide werd in zijn zesde Dakar achtste, Stacey debuteerde met een negende plaats.