Daling euro geeft beurs vleugels

Het voortgaande herstel van de koers van de Amerikaanse dollar gaf ook vanmorgen de aandelenkoersen op het Damrak vleugels. Even wist de AEX-index vanmorgen de grens van 360 punten te doorbreken, maar tegen het middaguur was de index terug op 359,43 punten – nog steeds een winst van 1,88 punt ten opzichte van het slot van vrijdag. Het nieuws dat de euro-ministers van Financiën vandaag de wisselkoersen bespreken in Brussel zorgde voor een terughoudende stemming op de valutamarkt.

De euro, die wegzakte tegenover de dollar tot een koers van 1,2335 dollar per euro – de laagste koers in een maand – was niet de enige positieve factor op de beurzen vanmorgen. Het vertrouwen werd ook gevoed door optimistische resultaten van de Duitse fabrikant van computerchips Infineon en door het hogere slot op Wall Street vrijdag. De Duitse DAX-index steeg vanmorgen 0,7 procent en de FTSE 100 in Londen noteerde een plus van 0,6 procent. In Parijs won de CAC ook 0,6 procent.

De technologiebedrijven waren sterke stijgers in de AEX, zoals elektronicaconcern Philips met een winst van 1,0 procent. Automatiseerder Getronics was de grootste winnaar met een plus van 7,5 procent na een aanbeveling van een grote Amerikaanse bank. Opvallend was dat de fabrikant van chipmachines ASML niet profiteerde van de stijgingen. Het aandeel zakte 0,4 procent.

De uitzendondernemingen in de MidKap profiteerden van het herstel van de koers van concurrent Adecco. Verscheidene Zwitserse kranten berichtten in het weekeinde dat de problemen met de boekhouding van het bedrijf minder groot zijn dan verwacht. Adecco steeg in Zürich bijna 4 procent. In Amsterdam klommen Randstad, United Services Group en Vedior respectievelijk 0,8, 1,0, en 2,2 procent.

De beurs in Tokio liet zich leiden door de gang van zaken vrijdag op Wall Street. De Nikkei-index ging met 179,13 punten omhoog tot 11.036,33 punten. Dat leverde een gemiddelde koersstijging op van 1,7 procent. De graadmeter kwam voor het eerst sinds 20 oktober boven 11.000 punten uit.

De andere beurzen in Azië waren waren ook hoger. In Zuid-Korea was er sprake van een winst van 1 procent. Hongkong stond aan het eind van de handel op een stijging van 0,7 procent. In Australië gingen de koersen omhoog met een gemiddelde van 0,5 procent.