China bevestigt sars-gevallen

China heeft gemeld dat twee mogelijke sars-patiënten in de Zuid-Chinese provincie Guangdong inderdaad met de longziekte besmet zijn. Dat meldde het officiële persbureau Xinhua zaterdag. In het totaal gaat het sinds december 2003 om drie onafhankelijk van elkaar ziek geworden sars-patiënten, waarvan er twee inmiddels alweer uit het ziekenhuis zijn ontslagen. De Chinese premier Wen Jiabao verklaarde deze zondag dat China de strijd tegen sars heeft gewonnen, maar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zei dat het nog te vroeg was om dat nu al te stellen. ,,Wat we wel zeggen (...) is dat de mechanismen die nu in werking zijn getreden, speciaal in Guangdong, veel en veel sterker zijn dan een jaar geleden'', aldus WHO-woordvoerder Roy Wadia. Hij refereerde daarbij aan de methoden die gebruikt worden om sars op te sporen en om overdracht te voorkomen. ,,We hebben het gevoel dat sars een beheersbare en controleerbare ziekte is'', aldus Wadia.