`Ander toezicht op accountants'

De traditionele maatschapstructuur van accountantskantoren is achterhaald. De kantoren zouden moeten overwegen om een raad van commissarissen in te stellen. Dat zegt bestuurslid P. Koster van de Autoriteit Financiële Markten.

In een bijdrage aan de opiniepagina's van de Britse zakenkrant Financial Times roept Koster vanochtend de accountantssector op om schoon schip te maken. De accountantsorganisaties zouden hun procedures moeten verbeteren om fraude op te sporen. Volgens Koster, die zelf ooit accountant was bij Arthur Andersen, zijn accountants er juist voor om met hun oordeel de geloofwaardigheid van een onderneming te verbeteren. ,,Maar als aandeelhouders niet kunnen vertrouwen op goedgekeurde jaarrekeningen – zoals ze dat niet konden bij Ahold en Parmalat – dan verdwijnt deze toegevoegde waarde.''

Koster verwerpt daarom de verdediging van accountants als Deloitte bij recente boekhoudschandalen dat zij de juiste procedures hebben gevolgd, maar misleid zijn door het bedrijf dat zij controleerden. ,,Het betekent dat de huidige controlesystemen niet werken (...). Het is van eminent belang dat de sector dit gapende gat dicht.'' Bedrijven en aandeelhouders zouden volgens Koster moeten accepteren dat de kosten van een onafhankelijke accountant hoger worden als gevolg van grondiger controles van de boeken.

Voorzitter F. van der Wel van het branche-instituut Koninklijk Nederlands Instituut voor registeraccountants (Nivra) zegt in een reactie dat er zojuist verscherpte frauderichtlijnen zijn ingevoerd. ,,Vervolgens is het belangrijkste dat die goed worden geïmplementeerd en nageleefd.''

Van der Wel wijst erop dat momenteel samen met de Universiteit van Maastricht onderzoek wordt gedaan naar de vraag wat de maatschappij verwacht van de accountant. De voorzitter van het Nivra ziet niet in waarom de maatschap voor accountants een achterhaald bestuursmodel zou zijn.